Oglasil se je Vučić: Hrvati se nam s to aretacijo maščujejo za Severino

Svet 18. Sep 202413:08 > 14:42 4 komentarji
Sergej Trifunović, Aleksandar Vučić, Severina
Foto: INSTAGRAM/N1

Zatem ko je hrvaška policija včeraj na meji s Srbijo pridržala srbskega igralca Sergeja Trifunovića, se je danes oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić ter hrvaške oblasti pozval k "racionalnemu vedenju". V Trifunovićevem pridržanju vidi maščevanje za mejni zaplet s hrvaško pevko Severino.

“Pred nekaj dnevi smo bili priča lovu na čarovnice, ki je bil organiziran tako od zunaj kot od znotraj, samo zato, ker je bila estradnica, umetnica iz Hrvaške, na mejnem prehodu zadržana za nekaj deset minut. Ni bila priprta ali aretirana, prav tako z njo niso ravnali slabo,” je v posnetku, objavljenem na družbenem omrežju Instagram, dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Govoril je seveda o hrvaški pevki Severini, ki so jo konec avgusta srbski policisti več ur zadrževali na meji s Hrvaško.

“Včeraj je bil pridržan ter daleč stran od mejnega prehoda odpeljan Sergej Trifunović, človek, ki je moj politični nasprotnik, ustanovitelj Gibanja svobodnih državljanov (srb. Pokret slobodnih građana), a je vseeno državljan Srbije,” je nadaljeval Vučić ter ob tem dodal, da ob aretaciji nihče ni dobro razumel razlogov za pridržanje srbskega igralca.

“Predstavnike oblasti v Srbiji pozivam, naj prek vseh diplomatskih kanalov poskusijo izboriti pravico. Za prostost Sergeja Trifunovića,” je dejal srbski predsednik, hrvaške oblasti pa je ob tem pozval, naj razumejo, da pripor Srba ne vodi k ustvarjanju boljših meddržavnih odnosov. “Ne želim ponoviti težkih obtožb, ki so jih zaradi nekajdesetminutnega pridržanja namenili Srbiji. Samo prosim in zahtevam, da se vedejo racionalno in Trifunovića čim prej izpustijo na prostost,” je še zaključil.

Kot smo poročali, so srbskega igralca včeraj pridržali zaradi suma kršenja javnega reda in miru, na Hrvaškem pa so ga pridržali že septembra lani, in sicer zaradi več zaporednih prekrškov, ki jih je storil v Splitu. Tedaj so ga za leto dni izgnali iz države ter mu ob tem izrekli tudi enoletno prepoved vstopa v katerokoli od držav Evropskega gospodarskega prostora.

Trifunović se je danes že zglasil na sodišču v Splitu. Na vprašanje novinarjev, ali lahko poda kratko izjavo o dogajanju v zadnjih dneh, je le kratko odvrnil: “Seveda, samo to zaključimo.” Sodišče je nato zapustil brez izjave.

Kot poroča Slobodna Dalmacija, je bil Trifunović zaradi kršenja javnega reda in miru obsojen na 60 dni pogojnega zapora. Če v obdobju enega leta ne bo ponovil prekrška, mu sicer ne bo treba v zapor. Plačati mora tudi 150 evrov sodnih stroškov, sodba pa je že pravnomočna, saj se je odrekel pravici do pritožbe. Potni list so mu vrnili, po odhodu s sodišča pa so ga odpeljali na policijsko postajo, da bi ugotovili zakonitost njegovega bivanja na Hrvaškem na podlagi zakona o tujcih.

Trifunović je sicer prisotnim medijem naknadno pojasnil, da bo zaprosil za hrvaško državljanstvo, saj njegova soproga Isidora prihaja z Reke.

Kot je v posnetku, objavljenem na Instagramu, sicer še spomnil Vučić, je bil na Hrvaškem na začetku avgusta aretiran tudi odvetnik iz Beograda Nemanja Berić, ki je bil za 15 dni pridržan “samo zaradi objave na njegovem osebnem profilu na družbenem omrežju”. Šlo je za sporno nacionalistično pesem Do Dinare niđe ne stajem pevca Baje Malega Knindže, ki je v Srbiji znan po poveličevanju srbskih vojnih prizadevanj na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini v 90. letih prejšnjega stoletja. Berić je zaradi objave na Instagramu, v kateri prepeva njegovo pesem, v šibeniškem zaporu preživel dobra dva tedna.

Sporni seznami verbalnih delikventov

Gre za odmevna primera, ki sta razburila srbsko javnost, Vučić pa v danes objavljenem posnetku trdi, da gre vsaj v zadnjem, tj. včerajšnjem pridržanju za povračilni ukrep zaradi pridržanja hrvaške pevke Severine. Tudi Trifunović se je ob pridržanju v času, ko je imel pri sebi še telefon, pošalil in na družbenih omrežjih zapisal: “Ali me lahko zamenjate za Severino?”

Priljubljeno hrvaško estradnico so namreč konec avgusta na meji s Srbijo pridržali in zaradi domnevno “kontroverznih izjav v javnosti” tudi zaslišali. Po večurnem zaslišanju in po tem, ko so ji preiskali avto, so ji sicer odobrili vstop v Srbijo, a tega ni želela storiti in se je vrnila na Hrvaško.

Kasneje je pevka v ostri izjavi dejala, da se v Srbijo tudi v prihodnje ne namerava vrniti oziroma je tja ne bo, “dokler bo na oblasti diktator“, s čimer je namigovala na srbskega predsednika. Srbske oblasti pa so kasneje pojasnile, da so Severino rutinsko zaustavili in pregledali, saj se je znašla na seznamu ljudi, ki niso dobrodošli v Srbiji.

Kot je pred časom pojasnil podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin, je seznam kot nekdanji minister za policijo in direktor srbske Varnostno-informativne agencije (BIA) ustvaril sam. Na seznam je Srbija uvrstila vse, ki so v preteklosti s svojimi izjavami pritegnili pozornost oblasti, na njem pa so se znašli tudi tuji državljani. Državni organi so te osebe ob vstopu v državo pridržali in spraševali o različnih političnih temah. Srbski predsednik Vučić je medtem že napovedal ukinitev spornih seznamov ljudi, ki jih mora policija zadržati zaradi verbalnega delikta, srbski notranji minister Ivica Dačić pa je le nekaj dni po incidentu s Severino na srbsko-hrvaški meji sporočil, da bo pevkino ime s seznama odstranjeno.

severina
Severina (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje