Oglasila se je Melania Trump: zahteva pojasnila o poskusu atentata na soproga

Svet 10. Sep 202416:03 2 komentarja
Melania Trump
Foto: Melania Trump/X

Nekdanja prva dama ZDA Melania Trump je po julijskem poskusu atentata na soproga, republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, pozvala, da se resnica okoli tistega dne razišče. "Ne morem si pomagati, da ne bi vprašala, zakaj organi pregona strelca niso aretirali pred govorom," je dejala v posnetku, ki ga je objavila na družbenem omrežju X in je del promocijske kampanje za njeno knjigo z naslovom Melania, ki bo izšla kmalu.

“Poskus končanja moževega življenja je bila strašna in mučna izkušnja. Zdaj je tišina težka. Ne morem si pomagati, da ne bi vprašala, zakaj organi pregona strelca niso aretirali pred govorom. Zagotovo se v tej zgodbi v ozadju skriva več in moramo odkriti resnico,” je dejala nekdanja prva dama ZDA slovenskih korenin Melania Trump v videoposnetku, ki ga je objavila na družbenem omrežju X.

Melania Trump, ki se med ameriško predsedniško kampanjo le redko pojavi v javnosti, bo kmalu izdala knjigo, ki bo v naslovu nosila njeno ime.

Posnetek, v katerem preizprašuje poskus atentata na republikanskega kandidata Donalda Trumpa na predvolilnem shodu v mestu Butler v Pensilvaniji 14. julija, je sicer nastal v sklopu promocijske kampanje za knjigo, ki je že na voljo za prednaročila.

Spomnimo sicer, da je 20-letni strelec Thomas Matthew Crooks Trumpa ustrelil v predel desnega ušesa, okrvavljenega predsedniškega kandidata so takoj odpeljali s prizorišča. Varnostne službe so strelca ubile na kraju, FBI pa je sporočila, da je šlo za poskus atentata.

Pozneje je za britanski BBC spregovoril moški, ki je trdil, da je skupina udeležencev shoda policijo in pripadnike varnostnih služb opozarjala na moškega, ki se je z orožjem v rokah plazil po strehi bližnje stavbe, a da se pristojni na njihova opozorila niso odzvali. Zaradi kritik na račun dela tajne službe na zborovanju je s položaja direktorice ameriške tajne službe odstopila Kimberly Cheatle. Zaradi slabega ukrepanja v času poskusa atentata pa je moralo najmanj pet agentov tajne službe na prisilni dopust.

Po strelskem napadu se je takrat oglasila tudi Melania Trump. V dolgem zapisu na družbenem omrežju X je strelca označila za “pošast”. “Ko je nasilna krogla zadela mojega moža, sta bili moje življenje in življenje najinega sina Barrona na robu uničujočih sprememb,” je med drugim zapisala. Spomnila je, da so različna mnenja, politika in politične igre nepomembni, ko gre za ljubezen in poudarila pomen empatije, sočutja in prijaznosti. Pozvala je k pogledu nad politične delitve na levo in desno, rdeče in modre. “Povzpnimo se nad sovraštvo, kritike in preproste ideje, ki spodbujajo nasilje,” je dodala.

Predvolilni spektakel

Zvečer bo na sporedu eden od vrhuncev ameriške predsedniške predvolilne tekme. Manj kot dva meseca pred volitvami se bosta prvič iz oči v oči soočila demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris in njen protikandidat Trump. Težko pričakovano predsedniško soočenje, ki bo tudi edino pred novembrskimi volitvami, bo potekalo v Filadelfiji v organizaciji in prenosu televizijske hiše ABC News.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje