“Ogromno odkritje” na Novi Zelandiji

Svet 15. Jul 202417:34 0 komentarjev
Na obalo Nove Zelandije naplavilo ostanke redkega kita
Foto: Department of Conservation (NZ)

Na obalo Nove Zelandije je naplavilo ostanke kita, ki bi lahko pripadali lopatozobemu kitu, najredkejši vrsti kita na svetu. Živega ni doslej videl še nihče. Analiza, s katero bi potrdili, ali gre res za to vrsto, bo sicer trajala več tednov ali celo mesecev.

Na obalo Nove Zelandije je naplavilo ostanke kita, ki po oceni tamkajšnje agencije za varstvo narave morda pripadajo kitu vrste Mesoplodon traversii oziroma t. i. lopatozobemu kitu. Gre za najredkejšo doslej znano vrsto kita na svetu – znanstveniki so do danes identificirali le šest primerkov, živega pa ni videl še nihče.

Ostanke približno pet metrov dolgega kita so pred 10 dnevi odkrili na plaži blizu mesta Dunedin na novozelandskem južnem otoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Gre za eno najslabše poznanih vrst velikih sesalcev v sodobnem času. Z znanstvenega in naravovarstvenega vidika je to ogromno odkritje,” je dejal predstavnik novozelandske agencije za varstvo narave Gabe Davies.

Po njegovih besedah gre za izredno svež primerek, ki ga bodo lahko secirali in tako pridobili več informacij o tej doslej skoraj nepoznani vrsti. S pomočjo analize vzorcev DNK pa bodo morali še potrditi, ali sploh gre za kita vrste Mesoplodon traversii, kar bi lahko trajalo več tednov ali celo mesecev.

“Lopatozobi kit” sicer pripada družini kljunatih kitov (Ziphiidae), ki zajema okrog 20 vrst, navaja tiskovna agencija AP. So ena najmanj poznanih družin velikih sesalcev, kar je moč pripisati njihovi izjemni redkosti, samotarskemu vedenju in globokomorskemu habitatu v južnem delu Pacifika, ki ga le redko zapustijo.

Več vrst kljunatih kitov so identificirali šele v zadnjih dveh desetletjih, ob tem pa je možno, da še veliko vrst ostaja neodkritih. Vsako potencialno odkritje, kot je najnovejše na Novi Zelandiji, bi tako znanstvenikom ponudilo priložnost za pridobivanje dragocenih novih informacij o teh skrivnostnih živalih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!