Olena Zelenska v redkem intervjuju: Nihče mi ne more vzeti soproga, niti vojna

Svet 22. Maj 202220:17 > 23. Maj 2022 11:41 0 komentarjev

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je skupaj s soprogom, ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, dala enega redkih intervjujev od začetka vojne v Ukrajini. Med drugim je spregovorila o trenutku, ko ji je mož 24. februarja povedal za ruski napad, pa tudi kakšni občutki so jo prevevali na ta dan.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je s soprogo Oleno Zelensko v soboto gostoval na ukrajinski televiziji. Gre sicer za redek dogodek, saj je bilo namreč šele drugič od začetka vojne v Ukrajini, da sta se zakonca pojavila skupaj v javnosti. Medtem ko Zelenski prek videosporočil redno naslavlja svetovno javnost, se njegova žena le redko pojavi pred kamerami.

Je pa zato zelo dejavna na svojem uradnem profilu na Facebooku. Tako se je ob začetku vojne v dolgem in čustvenem zapisu spomnila otrok, ki so postali žrtev agresije, opozorila je na izzive pridobivanja ustrezne zdravstvene oskrbe, dotaknila pa se je tudi begunske krize, ki jo je sprožila vojna.

“Naše ceste so preplavljene z begunci. Poglejte v oči tem utrujenim ženskam in otrokom, ki s seboj nosijo srčno bolečino, saj so morali zapustiti svoje ljubljene in življenje. Moški, ki jih pripeljejo na meje, točijo solze, a se nato pogumno vračajo v boj za našo svobodo,” je med drugim zapisala.

Pozneje je v intervjuju za CNN iskreno spregovorila o tem, kako sama preživlja vojno v Ukrajini in kako se s tem spopada njena družina. Kot je pojasnila takrat, se z možem le redko vidita, saj Zelenski in njegova ekipa živita v predsedniški pisarni.

”Nihče mi ne more vzeti soproga”

Da je njena družina zaradi vojne ločena, je Zelenska dejala tudi v sobotnem skupnem intervjuju. “Tako kot je bila zaradi vojne ločena vsaka ukrajinska družina,” je spomnila. Na trditev novinarke, da je vojna ukrajinski prvi dami na neki način odvzela moža, je Zelenska odvrnila, da ji nihče ne more vzeti soproga, niti vojna.

“Vendar je res, da živi za svojo službo. Tako da ga mi (družina) skoraj ne vidimo,” je povedala in dodala, da Zelenskega njegova družina v nekem obdobju ni videla več kot dva meseca ter da sta zakonca komunicirala zgolj prek telefona. “Zdaj sva imela nekaj priložnosti za snidenja. In vesela sem za to priložnost, saj nama intervju omogoča, da se spet srečava,” je v smehu priznala. Ukrajinski predsednik pa je šaljivo dodal, da imata kar zmenek na televiziji.

Zelenska je v nadaljevanju opisala trenutek, ko ji je soprog povedal za začetek ruske invazije. “Spomnim se, da so me tako kot mnoge druge zbudili čudni zvoki zunaj. Bila je noč in temno. Opazila sem, da Volodimirja ni ob meni. Šla sem v sosednjo sobo, bil je že oblečen. V obleki, a brez kravate. Vprašala sem ga, kaj se dogaja. Rekel je le, da se je začelo. Svoja čustva težko opišem. Čutila sem tesnobo,” se je dogodkov pred skoraj tremi meseci spominjala Olena Zelenska, ki je še dodala, da soproga od takrat dolgo časa ni videla.

Vojna v Ukrajini se je začela 24. februarja 2022. Ruski napadi na vzhodu in jugu države so se medtem po padcu Mariupola občutno okrepili. Več o tem v članku: Ukrajina se za prekinitev ognja ne bo odpovedala svojim ozemljem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!