Orban in Erdogan v Budimpešti sklenila dogovor o strateškem partnerstvu

Svet 18. Dec 202320:16 0 komentarjev
Viktor Orban in Recep Tayyip Erdogan
Foto: PROFIMEDIA

V Budimpešti sta se sestala madžarski premier Viktor Orban in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Na sestanku sta podpisala skupno 17 pogodb, vključno z dogovorom o strateškem partnerstvu. Orban je izrazil prepričanje, da je Madžarska "izgubila preteklo stoletje", sedaj pa bosta skupaj s Turčijo zmagali v 21. stoletju.

Madžarski premier Viktor Orban je danes v Budimpešti gostil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, s katerim sta podpisala dogovor o strateškem partnerstvu. Voditelja, ki se ju v mednarodni politiki skupaj najpogosteje omenja v luči njunega nasprotovanja pridružitvi Švedske Natu, se te teme na skupni novinarski konferenci nista dotaknila.

Erdogan se na enodnevnem obisku na Madžarskem mudi ob 100. obletnici vzpostavitve bilateralnih odnosov med državama, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V času današnjega obiska sta državi podpisali skupno 17 pogodb, vključno z dogovorom o strateškem partnerstvu. Orban je izrazil prepričanje, da je Madžarska “izgubila preteklo stoletje”, zdaj pa da je načrt, da skupaj s Turčijo skupaj zmagata 21. stoletje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Fokus današnjih razprav je bil na gospodarstvu in predvsem energetiki. Turški predsednik, ki se je v Budimpešti srečal tudi z madžarsko kolegico Katalin Novak, se je z gostitelji pogovarjal tudi na temo migracij. Kot navaja MTI, sta Novak in Erdogan razpravljala o izzivih na vzhodnem krilu Nata ter o težavnostih širitve zavezništva.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!