Orban in Janša iz Celja v EU poslala “pomenljivo sporočilo”

Svet 15. Sep 202116:57 > 17:14 0 komentarjev
Janez Janša, Viktor Orban
Borut Živulović/BOBO

Medtem ko sta se slovenski premier Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orbán mudila v Celju na otvoritvi 53. Mednarodnega obrtno-podjetniškega sejma (Mos), Janševa odsotnost v Strasbourgu danes ni ostala neopažena. Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je namreč danes imela letni govor o stanju v EU predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Evropski parlament je danes skoraj poln ob nagovoru predsednice Evropske komisije. Veliko pa je praznih sedežev tam, kjer sedijo poslanci desnih strank,” je na Twitterju zapisal Daniel Freund, evropski poslanec Zelenih, in dodal: “A kje je slovensko predsedstvo Svetu EU, Janez Janša?”

Janša in Orbán sta se danes mudila v Celju, kjer so otvorili Mednarodno obrtno-podjetniški sejem, slovensko predsedstvo pa je v Strasbourgu zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je evroposlance nagovoril po von der Leyen.

Kot smo že pisali, je prva med komisarji v Strasbourgu med drugim spregovorila o pandemiji, geopolitičnem položaju Evropske unije v mednarodni skupnosti in človekovih pravicah, kršenje katerih v Bruslju očitajo Poljski in Madžarski.

Janez Janša, Mos
Borut Živulović/BOBO

Lanski nagovor ob strožjih protikoronskih ukrepih

Udeležba predsednika predsedujoče države Svetu EU na letnem nagovoru vodje Komisije sicer ni obvezna, niti ni, kot so nam povedali sogovorniki iz bruseljskih krogov, običajna praksa. Bi pa bila navzočnost predsednika slovenske vlade kot voditelja predsedujoče države Svetu EU v sedanjem zahtevnem času dobrodošla, nam je dejal dober poznavalec Evropskega parlamenta.

Unija se, enako kot preostanek sveta, že poldrugo leto sooča s pandemijo covida-19, v lanskem letu pa je nagovor predsednice EK– prvi odkar je novembra 2019 prevzela vodenje te institucije – potekal ob strogih omejitvah za preprečevanje širjenja virusa. Prisotnost v parlamentu je bila tedaj zelo omejena.

Viktor Orban
Borut Živulović/BOBO

Opažena odsotnost in poslano sporočilo

Da so se evropski poslanci pogovarjali o Janševi odsotnosti, nam je potrdil evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew). “Bile so reakcije med parlamentarci, ki so pričakovali, da bo predsedujoča država Svetu EU ob odmevni priložnosti, ko Komisija predstavi svoje videnje razvoja Unije, zastopana na najvišji ravni,” nam je povedal. Letni nagovor vodje Evropske komisije je pravzaprav predstavitev plana dela za prihodnje leto.

“Bolj kot to, da predsednika vlade ni bilo, pa je morda presenetilo to, da je v tem času gostil gospoda Orbána. To je bilo sprejeto kot pomenljivo sporočilo, kaj so prioritete slovenskega predsedstva,” je poudaril Grošelj. S tem, da se je srečal z madžarskim premierjem, voditeljem neliberalnega gibanja v Uniji, je Janša po Grošljevih besedah pokazal, kam se nagiba slovensko predsedstvo.

Evropski poslanec iz skupine liberalcev je še spomnil na del nagovora von der Leyen o strateškem kompasu, v katerem je omenila napovedane aktivnosti Francije, ki predsedovanje Uniji prevzema za Slovenijo. Tudi nekateri naši viri iz bruseljskih krogov so nam namignili, da v komisiji vse manj pozornosti posvečajo slovenskemu predsedovanju Svetu EU in se o projektih že dogovarjajo s francoskimi predstavniki.

Klemen Grošelj
BOBO

Vse manjšo pozornost slovenskemu predsedovanju je po oceni naših sogovornikov iz diplomatskih vrst mogoče zaznati tudi v današnji napovedi Ursule von der Leyen, da bo še pred vrhom EU-Zahodni Balkan, ki ga v začetku oktobra organizira Slovenija, obiskala balkanske države. Ob tem je ponovila, da Unija ostaja zavezana širitvi v regijo Zahodnega Balkana.

Premier Slovenije in Madžarske o gospodarskem sodelovanju

Slovenski premier Janša in madžarski premier Orbán sta ob današnji otvoritvi celjskega sejma spregovorila o postpandemičnem gospodarskem redu in, predvsem, gospodarskem sodelovanju Slovenije in Madžarske. Po besedah Janše se gospodarsko sodelovanje držav poglablja, v prvih petih mesecih je blagovna menjava Slovenije z Madžarsko dosegla milijardo evrov.

Poleg otvoritve celjskega sejma je danes prav tako potekala skupna seja madžarske in slovenske vlade, slovenski in madžarski premier pa sta podpisala več dogovorov o medsebojnem sodelovanju. Kot je napovedal Orbán, bosta Slovenija in Madžarska od sredine prihodnjega leta povezali elektrovode, vzpostavili skupen sklad za razvoj čezmejnega območja, pripravljeni so tudi za povezavo plinovodov. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!