Orban nad opozicijo: prepovedati želi financiranje volilnih kampanj iz tujine

Svet 22. Nov 202313:27 2 komentarja
Viktor Orban
Foto: AFP PHOTO/urad kazahstanskega predsednika/PROFIMEDIA

Madžarska vlada je v torek v parlament vložila predlog zakona o zaščiti nacionalne suverenosti. Z njim namerava kriminalizirati financiranje volilnih kampanj iz tujine in vzpostaviti nov organ, ki bo nadziral nevladne organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon pomeni najnovejši napad nacionalistične vlade premierja Viktorja Orbana na politične tekmece in kritike pred lokalnimi volitvami in volitvami v Evropski parlament prihodnje leto. Mate Kocsis, vodja poslanske skupine vladne stranke Fidesz, je na Facebooku zapisal, da bo predlagani zakon “zaprl vrzeli v volilnih zvijačah”.

Pripravo zakona je vlada po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI utemeljila s tem, da je suverenost države “vse bolj podvržena nezakonitim napadom” in da je na volilno kampanjo opozicije pred lanskimi parlamentarnimi volitvami vplivalo financiranje iz tujine. Financiranje strank iz tujine je sicer že prepovedano, opozicija pa naj bi prepoved zaobšla s preusmeritvijo sredstev preko svojih političnih organizacij in poslovnih partnerjev.

Z zakonom ustanovljeni urad za zaščito suverenosti bo preiskoval organizacije, katerih financiranje iz tujine bi lahko vplivalo na izid volitev. Predlagal bo tudi spremembe predpisov in z do tremi leti zapora kaznoval kršitelje. Vodjo urada bo za šestletni mandat od 1. februarja 2024 na predlog premierja imenoval madžarski predsednik, navaja MTI.

Madžarski parlament
Marton Monus/REUTERS

Vlada je minuli teden začela tudi nacionalno posvetovanje o “zaščiti suverenosti države” pred domnevnimi politikami Evropske unije, v katerem Bruselj in “različne organizacije” iz tujine obtožuje, da madžarski opoziciji “delijo milijarde evrov”.

Kampanjo podpira tudi s plakati, na katerih sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Alexander Soros, sin ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, Orbanove “črne ovce” zaradi finančne podpore liberalnim ciljem po svetu. “Ne plešemo v njihovem ritmu,” piše na teh velikih panojih na ulicah Budimpešte.

Vlada je sicer kmalu po parlamentarnih volitvah aprila lani objavila več obveščevalnih poročil, po katerih naj bi opozicijska koalicija od nevladne organizacije s sedežem v ZDA za svojo kampanjo prejela osem milijonov evrov. Opozicijske stranke so to odločno zanikale in trdile, da so sredstva prejele od madžarske diaspore.

V parlamentu, v katerem ima Orbanova stranka Fidesz dvotretjinsko večino, sprejem zakona in ustavnega dopolnila, potrebnega za ustanovitev novega urada, ni vprašljiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje