Orban obtožil Bruselj, da želi na Madžarskem namestiti marionetno oblast

Svet 23. Okt 202415:52 1 komentar
Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je ob obletnici vstaje proti stalinističnim oblastem Bruselj obtožil, da želi na Madžarskem namestiti marionetno oblast. V govoru je znova posvaril pred vključitvijo Ukrajine v Nato, rekoč da bi širitev konflikta lahko privedla do scenarija, ko bi se na Madžarskem ozemlju lahko pojavili "slovanski vojaki z vzhoda".

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob obletnici neuspele vstaje Madžare pozval, naj se Bruslju uprejo tako, kot so se sovjetski nadvladi leta 1956.

Orban, ki je govoril pred večtisočglavo množico v Budimpešti, je ob tem Bruselj obtožil, da želi na Madžarskem namestiti marionetno oblast.

Orban je v govoru med obeleževanjem obletnice začetka madžarske vstaje povedal, da je nauk dogodkov izpred 68 let, da se je potrebno boriti “samo za eno stvar, za Madžarsko in madžarsko svobodo”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska se mora odločiti, ali se bo “uklonila volji tujcev, volji Bruslja,” ali se ji bo uprla, je dejal predsednik vlade in ob tem Madžare pozval, naj bo njihov odgovor “jasen in nedvoumen” tako kot leta 1956.

To ni prvič, da je Orban povlekel vzporednice s kratkotrajno vstajo proti stalinističnim oblastem, med katero je ob posredovanju sovjetske vojske umrlo okoli 3.000 ljudi. Še okoli 200.000 ljudi je takrat zapustilo Madžarsko, nekaj več kot 2.000 se jih je zateklo tudi v Slovenijo.

Orban je tokrat podkrepil zgodovinsko primerjavo tudi s poplavami, ki so tako leta 1956 kot letos prizadele Madžarsko.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je znova posvaril pred vključitvijo Ukrajine v Nato, rekoč da bi širitev konflikta lahko privedla do scenarija, ko bi se na Madžarskem ozemlju lahko pojavili “slovanski vojaki z vzhoda”.

Viktor Orban Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA
Viktor Orban Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje