Policija prečesava dvorišče domače hiše enega od osumljencev za uboj male Danke

Svet 06. Apr 202409:43 > 15:27

Srbski policisti v popoldanskih urah prečesavajo dvorišče enega od dveh osumljenih za uboj še ne dveletne deklice Danke Ilić. Osumljenca sta bila v petek zvečer vklenjena in s sklonjeno glavo privedena na zaslišanje. Eden od osumljenih je dejanje v celoti priznal, medtem se drugi brani z molkom. Sodnik je za oba odredil pripor, policija pa je medtem pridržala še dva moška zaradi suma, da sta pomagala truplo Danke, ki ga pristojni še vedno iščejo, prenesti na neznano lokacijo. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za očeta in brata enega od osumljencev.

Policija danes prečesava dvorišče enega od osumljenih za uboj dveletne Danke Ilić v vasi Zlot na območju Bora. Na teren naj bi pripeljali tudi cisterno za praznjenje greznice, poroča N1 Beograd. Vodja oddelka kriminalistične policije Ninoslav Cmolić je sicer za TV Prva pred tem povedal, da bodo tudi danes ponovno preiskali številne lokacije.

“Znova bomo preiskali hiše osumljencev in širšo okolico, greznice, pokopališča. Osumljenca sta krivdo priznala in podrobno opisala svojo vlogo, glavni osumljenec pa noče povedati, kam je skril truplo. Izjavil je, da se ne spomni in da ne bo govoril,” je dejal.

Spomnimo: na deponiji, kjer naj bi osumljenca odvrgla Danko, trupla ni bilo. Policija zato že več dni prečesava divja odlagališča v Banjskem polju, sprva je bila osredotočena na okolico deponije, kot rečeno pregleduje tudi lokacije, povezane z družinama osumljenih.

Iskanje trupla male Danke se nadaljuje
Iskanje trupla male Danke se nadaljuje. (Foto: Vanja Đurić/N1)

Osumljenca 50-letnega S. J. iz vasi Luka in 50-letnega D. D. iz vasi Zlot je v petek zvečer srbska policija privedla na zaslišanje na Višje sodišče v Zaječarju. Oba sta bila vklenjena in s sklonjeno glavo. Eden od osumljenih je kaznivo dejanje na zaslišanju v celoti priznal, medtem se drugi brani z molkom.

Po informacijah policije sta namreč še ne dveletno Danko Ilić 26. marca zbila s službenim vozilom – za volanom je bil osumljeni D. D. – nato pa jo položila v prtljažnik avtomobila. Med vožnjo naj bi se nato dogovorila, da bosta truplo nekam odvrgla, še pred tem pa ju je ustavil oče deklice in ju vprašal, ali sta jo kje videla. Dejala sta, da je nista.

50-letnika sta deklico odpeljala na deponijo nekaj kilometrov stran in jo tam odvrgla. Zatem sta se vrnila v podjetje in vrnila službeno vozilo. Osumljenec S. J. naj bi po besedah ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića še istega večera celo sodeloval v iskalni akciji deklice, in sicer na poziv direktorja podjetja, v katerem je zaposlen.

Sodnik je za oba osumljenca odredil pripor, policija pa je medtem pridržala še dva moška. 73-letni R. D. in 40-letni D. D. naj bi glavnima osumljencema 28. marca, torej dva dneva po izginotju male Danke, truplo iz deponije prenesti na neznano lokacijo na območju mesta Bor. Po neuradnih informacijah srbskega N1 naj bi šlo za očeta in brata enega od osumljencev.

Za oba je bilo odrejeno 48-urno pridržanje, privedena bosta pred preiskovalnega sodnika. Tožilstvo naj bi sicer zaslišalo tudi druge sorodnike in člane družine. V nadaljnjem postopku bodo zaslišane tudi priče, poroča srbski N1.

Danko, ki se je v avtu prebudila, naj bi eden od osumljencev zadavil

Vodja oddelka kriminalistične policije Ninoslav Cmolić je za TV Prva med drugim še razkril, kaj sta osumljenca na zaslišanju pred sodnikom povedala. “Dejala sta, da sta deklico zbila, osumljenec, ki je sedel na sovoznikovem sedežu, je stopil iz vozila, Danko dvignil in jo položil v prtljažnik. Po nekaj prevoženih metrih naj bi se deklica zbudila, zato sta se ustavila, eden od osumljencev pa jo je zadavil. Zatem sta se odpeljala na deponijo in se znebila trupla,” je povedal.

Čez nekaj dni sta se osumljenca po besedah Cmolića o dogodku pogovarjala, ko je voznik D. D.  drugega osumljenca S. J.  vprašal, kje je truplo. “Ta mu je odvrnil: ‘To je moja skrb, naredil sem, kar sem moral.’.” Cmolić je še povedal, da je policija oba osumljenca na poligraf poslala zelo hitro, a da sta bila pod vplivom alkohola, zato sta imela zapoznele reakcije in ju ni bilo mogoče takoj pridržati. Ključna sled v preiskavi je bila analiza avtomobilov, ki so bili 26. marca, na dan izginotja, na območju Banjskega polja.