Ovacije v kanadskem parlamentu za nacističnega veterana, Trudeau: Zelo sramotno

Svet 26. Sep 202314:09 10 komentarjev
Yaroslav Hunka
Profimedia

Zaradi pozdrava s stoječimi ovacijami, ki so ga minuli petek kanadski poslanci namenili ukrajinskemu vojnemu veteranu, ki se je med drugo svetovno vojno boril v nacistični enoti, se je moral opravičiti predsednik predstavniškega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota. Kanadski premier Justin Trudeau je povabilo 98-letnemu Ukrajincu v parlament označil kot "zelo sramotno" za Kanado.

Med petkovim obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v kanadskem parlamentu se je predsednik kanadskega predstavniškega doma Anthony Rota poklonil 98-letnemu ukrajinskemu priseljencu Jaroslavu Hunki. Pozdravil ga je kot ukrajinsko-kanadskega vojnega veterana in junaka druge svetovne vojne, ki se je proti Rusom boril za ukrajinsko neodvisnost. Prisotni so se odzvali z aplavzom, poroča britanski BBC.

Rota je kasneje dejal, da ni vedel za Hunkove nacistične vezi in da je naredil napako, ko ga je povabil na dogodek. Ob tem je dejal, da je naknadno izvedel več informacij, zaradi katerih obžaluje svojo odločitev o povabilu in počastitvi ukrajinskega vojnega veterana. “Še posebej se želim globoko opravičiti judovskim skupnostim v Kanadi in po svetu. Za svoja dejanja prevzemam polno odgovornost,” je v nedeljo dejal Rota.

V ponedeljek se je oglasil tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je dejal, da ga izjemno žalosti, da se je omenjeni dogodek zgodil. “To je nekaj, kar je za kanadski parlament in posledično za vse Kanadčane zelo neprijetno,” je dejal Trudeau. Ta sicer Rote ni pozval k odstopu, čeprav je član njegove liberalne stranke. Iz njegovega urada so sporočili, da je odločitev o povabilu vojnega veterana Hunke sprejel izključno urad predsednika parlamenta.

Volodimir Zelenski, Justin Trudeau
Profimedia

Vodja kanadske opozicije in konservativcev Pierre Poilievro je kljub temu vlado obtožil “napačne presoje”. Po njegovi oceni je namreč Trudeaujev “osebni protokolarni urad odgovoren za organizacijo ter preverjanje vseh gostov in programov za tovrstne državne obiske”.

Dogodek pa je odmeval tudi drugod po svetu. Med drugim je poljski veleposlanik v Kanadi ostro obsodil dejanje in dejal, da pričakuje opravičilo zaradi izjav, ki slavijo takšne zločince. Tiskovni predstavnik ruskega Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek incident v kanadskem parlamentu označil za “nezaslišanega”.

“Številne zahodne države, vključno s Kanado, so vzgojile mlade generacije, ki ne vedo, kdo se je boril proti komu in kaj se je zgodilo med drugo svetovno vojno.

Jaroslav Hunka je med drugo svetovno vojno služil v 14. grenadirski diviziji Waffen-SS, znani tudi kot divizija Galicija. Šlo je za prostovoljno enoto, ki so jo pod nacističnim poveljstvom sestavljali večinoma etnični Ukrajinci. Pripadniki divizije so bili obtoženi ubijanja poljskih in judovskih civilistov, čeprav jih sodišče ni spoznalo za krive vojnih zločinov. Preden se je enota leta 1945 predala zahodnim zaveznikom, so jo preimenovali v Prvo ukrajinsko divizijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje