Incident na severu Evrope: švedska raketa padla na norveško ozemlje

Svet 26. Apr 202313:06 0 komentarjev
Švedska in norveška zastava
PROFIMEDIA

Pred dnevi je na norveško ozemlje padla švedska raketa. Incident je povzročil spor med sosednjima državama, ki so sicer zelo redki.

Padec švedske rakete na norveška tla je te dni povzročil enega redkih sporov med sosednjima Norveško in Švedsko. Oslo je vznejevoljilo ravnanje sosede, ki da jih ni nemudoma obvestila o tem. Škode ali poškodovanih sicer ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raketa, ki so jo zgodaj v ponedeljek izstrelili iz vesoljskega centra Esrange v Kiruni na severu Švedske, je pristala na goratem območju na skrajnem severu Norveške, približno deset kilometrov stran od najbližjega poseljenega območja.

“Padec tovrstne rakete je zelo resen incident in lahko povzroči resno škodo,” je v torek sporočilo zunanje ministrstvo v Oslu. “Ko se zgodi takšna kršitev meje, je nujno, da odgovorni pred primernih kanalov nemudoma obvestijo pristojne norveške oblasti,” so še dodali.

A dejansko so norveške oblasti, pristojne za civilno letalstvo, za strmoglavljenje rakete izvedele šele iz sporočila za javnost, ki ga je Švedska vesoljska korporacija (SSC) v zvezi s tem objavila v ponedeljek.

Izvajali poskuse o ničelni težnosti

Kot so takrat zapisali, je raketa izvajala poskuse o ničelni težnosti na višini 250 kilometrov. “Raketa je ubrala nekoliko daljšo in bolj zahodno pot, kot smo preračunali, in je po končanem 15 kilometrov dolgem poletu pristala na Norveškem,” so sporočili.

Kasneje je predstavnik podjetja pojasnil, da je eden od motorjev pristal blizu središča Esrange, drugi motor in znanstveni inštrument na raketi pa na norveškem ozemlju. Kljub temu naj bi že prišli do njega in ga s helikopterjem prepeljali na Švedsko.

Norveško zunanje ministrstvo sicer poudarja, da poleg uradnega obvestila o padcu rakete niso bili obveščeni niti o iskanju njenega tovora, poroča britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!