Padel nov rekord: po zaključku misije več kot 1.110 dni v vesolju

Svet 04. Feb 202412:33 0 komentarjev
Oleg Kononenko v vesolju
Oleg Kononenko v vesolju (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski kozmonavt Oleg Kononenko je dosegel nov rekord v skupni dolžini bivanja v vesolju. V svoji peti vesoljski ekspediciji je presegel rekord Genadija Padlake, ki je v vesolju skupno preživel 878 dni, 11 ur in 48 sekund, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

O rekordu je pred nekaj dnevi poročala že ruska vesoljska agencija, ki je predvidela, da bo Oleg Kononenko danes ob 11.30 uri po moskovskem času postal kozmonavt, ki je v vesolju preživel največ časa.

Kononenko se je na Mednarodno vesoljsko postajo prvič odpravil leta 2008, nazadnje – petič – pa je v vesolje na krovu vesoljskega plovila Sojuz MS-24 poletel 15. septembra lani skupaj s še enim ruskim kozmonavtom Nikolajem Čubo in Američanko Loral O’Hara, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Odprava Kononenka in Čube bo trajala še šest mesecev, na zemljo se bosta vrnila 23. septembra. V tem času bo Kononenko predvidoma postal prvi kozmonavt, ki bo v orbiti skupno preživel več kot tisoč dni. Po zaključku misije bo njegov rekord znašal več kot 1.110 dni.

Oleg Kononenko pred odhodom na Mednarodno vesoljsko postajo
Oleg Kononenko pred odhodom na Mednarodno vesoljsko postajo (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!