Pakistan s povračilnimi napadi nad Iran: ubitih devet ljudi

Svet 18. Jan 202406:44 > 12:59 0 komentarjev
Helikopter pakistanske vojske
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko so iranske sile v torek napadle pakistansko ozemlje, je Pakistan izvedel zračne napade nad Iran. Iranski mediji so poročali o eksplozijah na jugovzhodu države, v katerih je umrlo devet ljudi. Moskva, Peking in Evropska unija so izrazile zaskrbljenost nad "spiralo nasilja" in pozvale k deeskalaciji razmer.

“Pakistan je davi izvedel vrsto zelo usklajenih in ciljno usmerjenih vojaških napadov na skrivališča teroristov v iranski pokrajini Sistan in Balučistan,” je v izjavi za javnost zapisalo pakistansko zunanje ministrstvo. Dodali so, da je bilo ubitih več teroristov.

Pojasnili so še, da so napade izvedli na podlagi verodostojnih obveščevalnih podatkov o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih. Ob tem so v Islamabadu poudarili, da Pakistan v celoti spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Irana in da je bil edini cilj današnjih napadov obramba varnosti in nacionalnih interesov Pakistana.

Iranska uradna tiskovna agencija IRNA je sprva poročala, da je bilo na več območjih v okolici mesta Saravan slišati eksplozije, v katerih so bile ubite tri ženske in štirje otroci, pri čemer se je sklicevala na navedbe predstavnika lokalnih oblasti. Pozneje pa je sporočila, da sta bila v napadih ubita še dva moška in da je skupno število smrtnih žrtev naraslo na devet.

Iran je zaradi napadov na pogovor poklical pakistanskega odpravnika poslov. Začasni predsednik predsednik vlade Anvar ul Hak Kakar pa bo skrajšal svojo udeležbo na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, je sporočil Islamabad.

V torek je bil tarča napada Pakistan

Iran je v torek zvečer izvedel zračni napad v pokrajini Balučistan na jugozahodu Pakistana, v katerem sta bila po navedbah Islamabada ubita dva otroka, trije pa ranjeni. Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv in poudaril, da ga Pakistan ni izzval. Pakistan je po napadu tudi poklical na pogovor najvišjega iranskega diplomatskega predstavnika v Islamabadu zaradi kršitve pakistanskega zračnega prostora.

Iran, ki je v torek izvedel napade tudi na t. i. protiiranske teroristične skupine v Iraku in Siriji, je v sredo pojasnil, da so njegove sile v Pakistanu napadle teroristično skupino Džajš al Adl. Poudaril je, da je bil napad odgovor na nedavne napade te skupine v Iranu. Dodal je, da Iran spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Pakistana, a ne bo dovolil, da bi bila ogrožena njegova nacionalna varnost.

Na napade se je odzvala Kitajska, ki je pripravljena posredovati v konfliktu med državama. “Kitajska iskreno upa, da bosta obe strani ravnali mirno in zadržano ter se izognili stopnjevanju napetosti. Prav tako smo pripravljeni igrati konstruktivno vlogo pri deeskalaciji razmer, če bosta obe strani to želeli,” je sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Moskva, Peking in Evropska unija so zaskrbljene

“Vsi ti napadi, tudi v Pakistanu, Iraku in Iranu, nas zelo skrbijo, saj kršijo suverenost in ozemeljsko celovitost držav ter destabilizirajo celotno regijo,” je danes v Bruslju dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

K zadržanosti je pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. “Generalni sekretar je zelo zaskrbljen zaradi nedavne izmenjave vojaških napadov med Iranom in Pakistanom, ki naj bi povzročili žrtve na obeh straneh,” je dejal njegov tiskovni predstavnik.

Iz Moskve so sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo razmere na mejnem območju med Iranom in Pakistanom, ki so se v zadnjih dneh zaostrile. “Vse strani pozivamo k zadržanosti in reševanju vprašanj izključno s političnimi in diplomatskimi sredstvi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Kitajska je izrazila pripravljenost posredovati v konfliktu med državama. “Kitajska iskreno upa, da bosta obe strani ravnali mirno in zadržano ter se izognili stopnjevanju napetosti. Prav tako smo pripravljeni igrati konstruktivno vlogo pri deeskalaciji razmer, če bosta obe strani to želeli,” je sporočila predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!