Bo papež Frančišek odstopil? “Še sem živ”

Svet 15. Jan 202411:20 5 komentarjev
Papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je v nedeljo zvečer razkril, da želi letos znova obiskati rodno Argentino. V nastopu v pogovorni oddaji Che Tempo Che Fa (Kakšni časi so) na zasebni italijanski televiziji Nove je tudi poudaril, da ne razmišlja o odstopu.

Zaradi številnih zdravstvenih težav se krepijo ugibanja, da bo Frančišek odstopil, tako kot njegov predhodnik Benedikt XVI. leta 2013.

Kot je v nedeljo pojasnil poglavar Katoliške cerkve, ga misel na odstop ne zaposluje, niti si tega ne želi. Je pa odstop možnost, ki je na voljo vsem papežem, je dodal. Na vprašanje, kako je z njegovim zdravjem, je 87-letnik, ki je imel prejšnji teden težave z blagim bronhitisom, z nasmehom odgovoril: “Še vedno sem živ.” Razkril je tudi, da želi v drugi polovici leta obiskati Argentino, kamor ga je povabil novi predsednik Javier Milei. Možnost za to vidi po obisku v Polineziji, predvidenem za avgust. “Z veseljem bi šel,” je dejal in dodal, “minilo je že deset let.”

V Argentini rojeni papež od svoje izvolitve na čelo Cerkve marca 2013 še ni bil v domovini. O trenutnih razmerah v Argentini je v nedeljskem pogovoru dejal, da ga skrbi, ker tamkajšnji ljudje tako zelo trpijo. Frančišek je v pogovoru tudi branil nedavno odločitev Vatikana, da duhovnikom dovoli blagoslov homoseksualnih parov ob strogih omejitvah, ki je bila tarča kritik tudi znotraj Cerkve, zlasti v Afriki. “Gospod blagoslavlja vse,” je dejal. Vendar pa morajo blagoslovljeni tudi najti pot, ki jim jo Gospod pokaže, je opozoril in dodal, da jim je treba pomagati, da najdejo to pot, in jih ne obsoditi že na začetku.

Papež je še obsodil vojno in trgovino z orožjem. Pojasnil je, da je vsak dan v stiku z župnijo z območja Gaze, ki mu poroča o številu žrtev. “Naroda, ki bi morala biti brata, uničujeta drug drugega,” je poudaril. Bil je tudi kritičen do dejstva, da je upadlo zanimanje mednarodne skupnosti za vojno v Ukrajini. Po njegovem mnenju ne smemo pozabiti, da se vojna tam nadaljuje in je uničujoča.

Priznal je, da ga trenutno stopnjevanje vojn plaši, še posebej zmožnost človeštva, da se uniči samo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje