Papež na najbolj oddaljenem potovanju, spremlja ga tudi zdravstveno osebje

Svet 03. Sep 202408:53 0 komentarjev
Papež Frančišek v Džakarti
Foto: REUTERS/Willy Kurniawan

V Indonezijo je prispel papež Frančišek, ki tam začenja 12-dnevni obisk v jugovzhodni Aziji. To je najdaljša in najbolj oddaljena pot 87-letnika, ki v zadnjem letu ni potoval zunaj italijanskega škornja. Zaradi zdravstvenih težav je odpovedal več obiskov in aktivnosti, na dolgi poti pa ga spremlja tudi zdravstveno osebje.

Papež Frančišek je v torek pristal na letališču v Džakarti in s tem začel najdaljše službeno potovanje v svojem pontifikatu. Pred njim je 12-dnevna turneja, med katero bo obiskal Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur. Obisk teh štirih držav so v Vatikanu načrtovali že leta 2020, ko jim je načrte prekrižala pandemija.

Turneja, ki bo po pisanju časnika Guardian najdaljša in tudi najbolj oddaljena v 11 letih Frančiškovega vodenja Rimskokatoliške cerkve, bo hkrati tudi preizkus za zdravje 87-letnika. Sveti oče namreč zaradi zdravstvenih težav v tujini ni bil že skoraj eno leto. Zadnje potovanje izven Apeninskega polotoka sega namreč v september 2023, od takrat pa je zaradi zdravstvenih težav večkrat odpovedal ali prilagodil aktivnosti. Veliko pozornosti je tako požela njegova odpoved udeležbe na tradicionalnem križevem potu ob letošnjem velikem petku.

Frančiška so v zadnjem obdobju večkrat pestile respiratorne težave ter težave pri hoji, zaradi česar že nekaj časa uporablja invalidski voziček. V tednih pred odhodom v Azijo je bil papež po poročanju Guardiana sicer videti dobrega zdravja, a ga na poti vseeno spremljajo osebni zdravnik in medicinski sestri. V Vatikanu so za britanski časopis dejali, da je zdravstveno spremstvo običajen ukrep.

Papež potovanje začenja v Indoneziji, pretežno muslimanski državi, kjer katoliki predstavljajo le tri odstotke prebivalstva. Frančiškov obisk bo potekal v znamenju medverskega dialoga, po pisanju britanskega medija je na sporedu tudi srečanje s predstavniki vseh religij, prisotnih v Indoneziji. Srečal se bo tudi s predstavniki indonezijske Cerkve in države, na stadionu pa naj bi daroval tudi sveto mašo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!