Papež na obisku v Budimpešti pozval k obnovitvi evropskega duha

Svet 28. Apr 202307:01 > 15:44 1 komentar
papež Frančišek na Madžarskem
REUTERS/Marton Monus

Madžarsko prestolnico je obiskal papež Frančišek, ki se bo v Budimpešti mudil na tridnevnem obisku. Prvi dan se je srečal z madžarsko predsednico Katalin Novak in premierjem Viktorjem Orbanom. S slednjim naj bi se pogovarjala predvsem o vojni v Ukrajini in o migracijah, kjer so se njuna stališča najbolj razhajala. Frančišek je v kasnejšem nagovoru pozval k okrevanju evropskega duha in zavračanju "najstniške bojevitosti" sredi naraščajočega nacionalizma in vojne.

Papež Frančišek se je ob začetku tridnevnega obiska na Madžarskem srečal s predsednico Katalin Novak, sestal pa se je tudi s premierjem Viktorjem Orbanom. V svojem govoru pred visokimi političnimi predstavniki in civilno družbo je pozval k okrevanju evropskega duha in enotnosti ter posvaril pred delitvami.

Madžarska predsednica Novak je papeža slovesno sprejela v palači Sandor v Budimpešti. Voditelja sta si izmenjala darila, Novak pa je s Frančiškom govorila v tekoči španščini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Frančišek se je ob prihodu v palačo Sandor vpisal v častno knjigo gostov, pri čemer je znova pozval k miru. “Iz Budimpešte, mesta mostov in svetnikov, mislim na vso Evropo in molim, da bi združena in solidarna tudi v našem času bila hiša miru in prerokba dobrodošlice,” je zapisal.

Sledilo je srečanje Frančiška z madžarskim premierjem Orbanom. Glede Ukrajine sta pozvala k mirovnim pogovorom, medtem ko se njuni pogledi na migracije razlikujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Orban je v preteklosti že večkrat izrazil protimigracijska stališča.

Papež je imel v nadaljevanju svoj prvi nagovor po prihodu v Budimpešto, v katerem je poudaril “potrebo po odprtosti do drugih” in posvaril pred “zapiranjem vase”. Pozval je tudi k okrevanju evropskega duha in zavračanju “najstniške bojevitosti” sredi naraščajočega nacionalizma in vojne v Ukrajini, poroča AFP.

“Pomembno je obnoviti evropskega duha – vznemirjenje in vizijo njegovih ustanoviteljev (…) in ustvariti oblike diplomacije, ki so sposobne slediti enotnosti, ne pa zaostrovati delitev,” je dejal papež. Govoru so ob Orbanu prisluhnili številni predstavniki madžarske vlade, diplomati in člani civilne družbe.

Po papeževih besedah se “navdušenje nad gradnjo miroljubne in stabilne skupnosti narodov vse bolj ohlaja”, medtem ko se poudarjajo razlike in narašča nacionalizem.

Frančišek bo vse tri dni obiska ostal v Budimpešti, kjer bo v soboto obiskal zavod za slepe otroke, nagovoril bo revne in begunce ter se srečal z mladimi. V nedeljo pa bo vodil mašo na trgu pred madžarskim parlamentom v središču Budimpešte.

Papež Frančišek je na Madžarskem drugič, odkar je pred desetimi leti prevzel vodenje katoliške cerkve. Prvič je to državo obiskal leta 2021, ko je se na poti na Slovaško za sedem ur ustavil v Budimpešti.

Različni pogledi na vojno in migracije

Kot piše BBC, so papeža od daljšega obiska doslej odvračala Orbanova stališča, predvsem njegova protimigracijska politika, medtem ko je papež znan po svojem sočutju do vseh beguncev. Zdaj pa ga je na Madžarsko pripeljala vojna v Ukrajini. “To bo potovanje v središče Evrope, nad katero še vedno pihajo ledeni vetrovi vojne,” je pred obiskom dejal papež Frančišek.

Drugačen pogled na papežev obisk ima András Hodász, nekdanji rimskokatoliški duhovnik, ki je nedolgo nazaj izstopil iz RKC zaradi številnih nestrinjanj z njimi in pritiskov, ki jih je bil deležen, da bi molčal. “Hudič se skriva v podrobnostih,” je Hodász povedal za BBC. “Madžarska vlada poziva k miru za vsako ceno. Takojšnjo prekinitev ognja, kar bi lahko potrdilo obstoječe meje na fronti. To je v nasprotju z besedami svetega očeta, da bi se morala Rusija umakniti nazaj na stare meje. Papež priznava legitimno pravico Ukrajine do samoobrambe.”

Po njegovih besedah so iste javne osebnosti, ki so bile do papeža kritične zaradi njegovega pogleda na migracije, zdaj tiste, ki ga sprejemajo z odprtimi rokami. “Javno mnenje je tako spremenljivo kot veter,” je še dodal nekdanji duhovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje