Papež se je za žaljivko opravičil

Svet 28. Maj 202408:12 > 15:44
Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Papež Frančišek je tokrat razburil s svojo izjavo. Na škofovski konferenci, ki je potekala za zaprtimi vrati, naj bi homoseksualce označil z žaljivim izrazom. Na vprašanje, ali naj bo homoseksualcem dovoljeno duhovništvo, če bi živeli v celibatu, pa je odgovoril z "ne". Popoldne se je Vatikan za papeževo izjavo opravičil.

Papež Frančišek je v preteklosti nakazal bolj vključujoč odnos do istospolno usmerjenih. Ob začetku papeževanja je denimo na vprašanje o homoseksualcih odgovoril: “Kdo sem jaz, da bi sodil?” Kasneje je dovolil tudi blagoslov istospolnih parov.

Tokrat pa je nekoliko presenetil s stališčem. Na italijanski škofovski konferenci je namreč na vprašanje, ali naj bo homoseksualcem dovoljeno duhovništvo, če bi – kot drugi redovniki in duhovniki – živeli v celibatu, odgovoril z “ne”.

Na srečanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, naj bi papež nadaljeval, da je v Cerkvi že tako dovolj homoseksualcev, pri čemer naj bi za to poimenovanje uporabil žaljivko, je poročal BBC.

Papeževe besede so – čeprav je bilo srečanje zaprto – prišle v javnost. O njih je poročalo več italijanskih medijev. Kot poroča BBC, so papeževe besede presenetljive tudi zato, ker je o istospolno usmerjenih do zdaj govoril zelo spoštljivo. Nekateri so v preteklosti zaradi papeževih stališč namigovali celo, da bi tudi homoseksualci lahko vstopili v duhovništvo.

BBC, ki se nanaša na poročanja več italijanskih medijev, poudarja, da naj bi papež žaljiv jezik uporabil ob več priložnostih. V bran so mu že stopili njegovi zagovorniki, ki poudarjajo, da se sicer špansko govoreči papež ne zaveda stopnje žaljivosti izrazov v ostalih jezikih, ki jih uporablja za komunikacijo.

Danes popoldne so se v Vatikanu za papeževe besede javno opravičili, poroča Guardian. “Nikoli ni imel namena kogar koli užaliti oziroma izreči homofobnega izraza. Opravičuje se vsem, ki jih je izraz, ki so ga navedli drugi, užalil,” so zapisali v izjavi.

Papež Frančišek je v zadnjih letih nedvomno spremenil stališče cerkve do homoseksualnosti, kljub temu pa Cerkvi še vedno mnogi očitajo, da se je le malo spremenilo.