Papež pred božičem obsodil pohlep

Svet 24. Dec 202221:38 4 komentarji
Papež Frančišek
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Papež Frančišek je med današnjo zgodnjo polnočnico pred božičem obsodil pohlep, katerega glavne žrtve so po njegovih besedah šibki in revni. Maši v baziliki svetega Petra je po dveh božičih, ki so ju zaznamovali pandemični ukrepi, prisostvovalo 7.000 vernikov, še dodatnih 3.000 pa jih je obred spremljalo na Trgu svetega Petra.

Ob koncu leta, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je 86-letni papež Frančišek molil za otroke, še posebej za tiste, ki odraščajo v vojnih razmerah in revščini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je obsodil pohlep tistih, ki so lačni denarja in moči. Človeštvo, ki nenasitno išče denar, moč in užitek ne pušča prostora ranljivim, je poudaril v svoji pridigi.

Papež Frančišek je večino maše sicer preživel sedeč ob oltarju zaradi zdravstvenih težav s kolenom. Argentinec na čelu Rimskokatoliške cerkve je dejal, da tudi Jezus ni bil rojen v izobilju in pri tem poudaril, da je ravno zaradi tega lahko prišlo do izraza pravo bogastva življenja.

Papeževa polnočnica, ki jo je letos tako kot pretekli dve leti obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva. Mašo v baziliki svetega Petra so mnoge televizije in spletni portali tudi neposredno prenašali.

Vatikan
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje