Papež za sveto leto razglasil 2025: v Rimu pričakujejo 30 milijonov romarjev

Svet 10. Maj 202412:08 0 komentarjev
papež
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je v slovesnem obredu v baziliki svetega Petra v Vatikanu leto 2025 razglasil za sveto leto. Izpostavil je številna pereča svetovna vprašanja in med drugim obsodil grozote vojne, ter pozval k odpravi smrtne kazni.

Papež Frančišek je v četrtek, ob prazniku vnebohoda, leto 2025 razglasil za sveto leto za katoličane po vsem svetu. Začelo se bo na letošnji božični večer in trajalo do začetka januarja 2026. Glavna tema bo upanje v svetu, ki ga pretresajo konflikti.

Frančišek je v četrtek na slovesnem obredu v baziliki svetega Petra v Vatikanu več cerkvenim predstavnikom izročil papeško bulo in ob tem razglasil leto 2025 za sveto leto. Potekalo bo pod geslom Romarji upanja.

V desetstranskem dokumentu je Frančišek izpostavil številna vprašanja, ki so zaznamovala njegov pontifikat. Opozoril je na svetovno revščino, pri čemer je bogate narode pozval k odpisu dolga revnim. Obsodil je grozote vojne in zagovarjal pravice migrantov, pozval pa je tudi k odpravi smrtne kazni.

Papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Opozoril je tudi na ekološki dolg, povezan s komercialnimi neravnovesji, ki imajo učinek na okolje in nesorazmerno uporabo naravnih virov s strani nekaterih držav, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Katoliško sveto leto se začne na božični večer 24. decembra, ko papež odpre bronasta vrata bazilike sv. Petra, ki za katoličane simbolizirajo vrata v odrešitev in so običajno zaprta. Sveta vrata treh drugih večjih rimskih bazilik se bodo odprla v naslednjih dvanajstih dneh, dogodek pa se bo končal 6. januarja 2026, ko se bodo zaprla vrata bazilike sv. Petra.

Sveto leto, eden najpomembnejših dogodkov Rimskokatoliške cerkve, se običajno obeležuje vsakih 25 let. Nazadnje ga je leta 2000 razglasil papež Janez Pavel II. Takrat se ga je v Rimu udeležilo skoraj 25 milijonov ljudi. Organizatorji pričakujejo, da bo tokrat v italijansko prestolnico odpotovalo kakih 30 milijonov romarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!