Pentagon opozarja ameriške vojake: Ne jejte makovih semen

Svet 23. Feb 202310:18 1 komentar
Makovka - mak
PROFIMEDIA

Ameriško ministrstvo za obrambo vojake opozarja, naj ne uživajo jedi, ki vsebujejo makova semena. Uživanje teh lahko namreč vodi v pozitiven izvid testa na prepovedane droge.

Ameriško ministrstvo za obrambo je vojake opozorilo, da se pri prehrani izogibajo makovih semen. To je namreč lahko vzrok za pozitiven test na droge, ki ga pristojni pri vojakih redno izvajajo, poroča CNN.

Kot je dejal predstavnik Pentagona Gilbert Cisneros, so opozorilo izdali iz gole previdnosti in ker tako velevajo tudi pravila programa testiranja na droge. Cisneros je dodal, da najnovejši podatki nakazujejo, da bi lahko nekatere vrste makovih semen vsebovale višjo vsebnost kodeina. Poudaril pa je, da bodo pridobili in preučili vse dodatne informacije ter po potrebi spremenili priporočila.

Zaradi previsoke vsebnosti kodeina je lahko test na droge pozitiven, čeprav vojak drog dejansko ni užival. S tem je zmanjšana tudi sposobnost ministrstva pri dejanskem prepoznavanju uporabe prepovedanih drog med vojaki.

Zaskrbljenost, da lahko makova semena povzročijo pozitiven izvid testa na droge, niso nova. Tudi nekatere študije navajajo, da lahko uživanje makovih semen vodi v pozitiven izvid testa na droge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje