Pjongjang objavil fotografije iz vesolja, ki jih je posnela izstreljena raketa

Svet 31. Jan 202207:17 > 08:27 0 komentarjev
Severna Koreja
KCNA/REUTERS

Severna Koreja je objavila fotografije iz vesolja, ki jih je posnela balistična raketa srednjega dosega, ki so jo izstrelili pretekli konec tedna. Včerajšnja izstrelitev rakete srednjega dosega je bila prva po letu 2017.

Pjongjang je potrdil, da so izstrelili balistično raketo hvasong-12, za katero strokovnjaki ocenjujejo, da lahko prepotuje 4.500 kilometrov. Pred časom je Severna Koreja že grozila ZDA, da bi lahko s tovrstnim orožjem zadela tihomorski otok Guam, ki je pod nadzorom ZDA. Fotografije, ki jih je posnela kamera, nameščena na raketo, prikazujejo del Korejskega polotoka in okoliške kraje.

Da je Severna Koreja izstrelila balistično raketo srednjega dosega, sta v nedeljo najprej poročali Južna Koreja in Japonska. To je bil sedmi raketni test, ki ga je Severna Koreja izvedla ta mesec. Prav tako je bilo prvič po letu 2017, da je država izstrelila tako mogočno raketo, ki ima tudi jedrske zmogljivosti. Raketa je poletela okoli 800 kilometrov v smeri odprtega morja, so sporočili iz Seula. Dosegla je višino približno 2.000 kilometrov.

Poleg Južne Koreje in Japonske testi severnokorejskih raket skrbijo tudi ZDA. Povečano število testnih izstrelitev raket bi namreč po njihovo lahko pomenilo, da se Severna Koreja pripravljajo na ponovno – sicer prepovedano – testiranje jedrskega orožja in medcelinskih balističnih raket.

Da bodo prekinili testiranje jedrskega orožja in raket najdaljšega dosega, je severnokorejski vodja Kim Džong Un napovedal leta 2018, ko se je prvič sestal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kasneje, ko so pogovori zastali, je dejal, da ga moratorij ne zavezuje več.

Ali so bile balistične rakete srednjega dosega vključene v omenjeni moratorij, ni znano, ni pa Severna Koreja izstrelila nobene tovrstne rakete od leta 2017. Nedeljska izstrelitev je po navedbah Pjongjanga “potrdila natančnost, varnost in funkcionalno učinkovitost sistema hvasong-12”. Kot pravijo, so testi raket namenjeni samoobrambi; ZDA in zavezniki po njihovem namreč ne kažejo znakov, da bi prenehali “sovražno politiko”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!