Pjongjang zopet izstrelil balistično raketo

Svet 12. Jul 202307:31 0 komentarjev
REUTERS

Pjongjang je proti Japonskemu morju izstrelil medcelinsko balistično raketo. Do izstrelitve prihaja, potem ko je Severna Koreja pred dnevi zagrozila ZDA, da bo v prihodnje sestrelil ameriška izvidniška letala, ki so po njenih trditvah v juliju večkrat kršila zračni prostor Severne Koreje nad Vzhodnim morjem.

Severna Koreja je danes izstrelila medcelinsko balistično raketo, sta sporočila južnokorejska vojska in japonsko obrambno ministrstvo.

Raketa je letela več kot eno uro, preden je po podatkih Tokia pristala blizu japonskih voda v Japonskem morju okoli 550 kilometrov vzhodno od Korejskega polotoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z japonskega obrambnega ministrstva so še sporočili, da zbirajo podatke, ali izstrelitev balistične rakete ogroža japonsko ozemlje.

Do izstrelitve prihaja, potem ko je Pjongjang pred dnevi zagrozil ZDA, da bo v prihodnje sestrelil ameriška izvidniška letala, ki so po njegovih trditvah v juliju večkrat kršila zračni prostor Severne Koreje nad Vzhodnim morjem. Washington je obtožbe zanikal in zatrdil, da so ameriške vojaške patrulje v skladu z mednarodnim pravom.

Izstrelitev sovpada tudi z udeležbo južnokorejskega predsednika Jon Suk Jeola na vrhu Nata v Vilniusu, na katerem se je v torek z zavezništvom dogovoril o novem sodelovanju na enajstih področjih, kot so kibernetska varnost in hibridne tehnologije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pjongjang je medcelinsko balistično raketo nazadnje izstrelil 13. aprila. Takrat je izstrelil raketo tipa hwasong-18.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!