Plaz pokopal celo vas: pod njim naj bi bilo več kot 2.000 ljudi

Svet 27. Maj 202409:39 > 15:47 2 komentarja

Pod plazom, ki je v petek uničil vas v Papui Novi Gvineji, naj bi bilo pokopanih več kot 2.000 ljudi. "Razmere ostajajo nestabilne, saj se zemeljski plaz še naprej počasi premika, kar pomeni stalno nevarnost za reševalne ekipe in preživele," je opozoril državni center za nesreče.

“Od nesreče so minili že trije dnevi in sedem ur, tako da pravzaprav tekmujemo s časom, drugo vprašanje pa je, koliko ljudi bomo lahko spravili na varno,” je za AFP dejal uradnik agencije Združenih narodov za migracije Serhan Aktoprak. Povedal je še, da reševalci delajo v nevarnih razmerah, saj se plazišče še ni umirilo.

“Razmere ostajajo nestabilne, saj se zemeljski plaz še naprej počasi premika, kar pomeni stalno nevarnost za reševalne ekipe in preživele,” je v pismu uradu ZN v prestolnici Port Moresby danes opozoril tudi državni center za nesreče. V njem so zapisali, da je zemeljski plaz, ki se je v petek zgodaj zjutraj utrgal z gore Mungalo v provinci Enga, v odročni hribovski vasi pod seboj pokopal več kot 2.000 ljudi.

Opozorili so še, da je zemeljski plaz uničil številne stavbe, vpliva pa tudi na preskrbo s hrano in gospodarstvo. Dodali so, da je zaradi zemeljskega plazu zaprta glavna cesta do rudnika Porgera.

Zaradi razsežnosti katastrofe so bili potrebni takojšnji in skupni ukrepi vseh akterjev, je navedel urad. Ob tem je pozval Združene narode, naj o najnovejših razmerah obvestijo razvojne partnerje Papue Nove Gvineje in druge.

Foto: Andrew Ruing/Handout via REUTERS
Foto: New Porgera Limited/Handout via REUTERS
Foto: New Porgera Limited/Handout via REUTERS
Foto: New Porgera Limited/Handout via REUTERS

Francosko veleposlaništvo v Port Moresbyju je pozneje sporočilo, da Združeni narodi v torek napovedujejo videokonferenco o nujni pomoči Papui Novi Gvineji.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila pripravljenost na pomoč. “Pripravljeni smo priskočiti na pomoč vladi pri premoščanju nujnih zdravstvenih potreb,” je na omrežju X zapisal generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pomoč je ponudil tudi Peking. “Kitajska je pripravljena ponuditi pomoč,” je po poročanju AFP zapisal kitajski predsednik Ši Džinping v pismu lokalnim oblastem. Tudi predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je sporočil, da bo Kitajska glede na svoje zmožnosti in potrebe Papue Nove Gvineje pomagala pri omilitvi posledic katastrofe in obnovi države po njej.

Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku. Območje, na katerem se je sprožil plaz, sicer leži južno od ekvatorja, kjer so pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje