Plitek grob prinaša nove dokaze o vojnih zločinih v Ukrajini

Svet 04. Apr 202216:06 2 komentarja
Ukrajina
Ukrajinski vojaki (Gleb Garanich/REUTERS)

V vasi Motižin, ki je nekaj deset kilometrov oddaljena od Buče, so ukrajinske sile odkrile plitek grob s štirimi trupli. Tri med njimi so identificirali - gre za mamo, očeta in sina, ki naj bi jih Rusi ugrabili pred desetimi dnevi.

Po tem ko so fotografije ubitih civilistov na ulicah Buče pretresle svet, se pojavljajo novi in novi dokazi tamkajšnjih grozodejstev. Po umiku ruskih sil z območja okoli ukrajinske prestolnice Kijev, BBC poroča o najdbi plitvega groba v vasi Motižin, nekaj deset kilometrov od Buče.

V plitvem grobu so našli štiri trupla ljudi, ki jih je domnevno ustrelila ruska vojska. Za zdaj so identificirali tri: vodjo vasi Olgo Sohnenko, njenega moža in sina. Četrto truplo ostaja neprepoznano. Olga se je rodila leta 1971, njen mož je bil pet let starejši, sin Oleksander pa se je rodil leta 1996, poroča BBC. Rusi so družino ugrabili pred 10 dnevi, je prek Telegrama sporočil vodja vasi Makariv Vadim Tokar. Ruska vojska naj bi prišla v njeno hišo, jo preiskala, zasegla avto in odšla.

“Hoteli so odpeljati samo Olgo, a je njen mož vztrajal, da bo šel z njo. Po šestih urah so odpeljali tudi sina,” je po poročanju BBC povedala namestnica vodje regionalnega sveta v Kijevu Tetiana Semenova. Dodala je, da sumijo, da je v vasi deloval izdajalec, ki je okupatorjem povedal, kje živijo vodja vasi in aktivni vaščani.

Kremelj je danes večkrat zanikal, da so ruske sile odgovorne za ubijanje civilistov v bližini Kijeva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje