Po 27 letih konec Internet Explorerja

Svet 14. Jun 202214:54 > 15. Jun 2022 16:24 0 komentarjev
Internet Explorer
PROFIMEDIA

Z jutrišnjim dnem se po 27 letih uradno ukinja Microsoftov brskalnik Internet Explorer.

Spletni brskalnik Internet Explorer je bil predstavljen leta 1995 in je bil že vnaprej nameščen na računalnike z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows. Različice Internet Explorerja, ki so prišle v naslednjih letih, so bile na voljo kot brezplačni prenosi ali kot servisni paketi. Leta 2003 je brskalnik dosegal približno 95-odstotni delež uporabe, a je v naslednjih letih začel izgubljati svoj domet, saj so na trg vstopili brskalniki Google Chrome, Safari in Firefox. Uporaba Internet Explorerja je tako postopoma upadla.

Zadnjo različico Internet Explorerja (11) je Microsoft izdal leta 2013, od leta 2016 pa računalniško podjetje ni izdalo nobene večje nadgradnje ali nove različice brskalnika. Danes že zimzeleni brskalnik je pozneje, bolj kot po praktičnosti, postal znan po svoji počasnosti v primerjavi s tekmeci.

Po 27 letih se Internet Explorer tako dokončno poslavlja 15. junija, saj mu podjetje Microsoft ne bo več nudilo tehnične podpore. To pomeni, da od polnoči uporabniki namiznih računalnikov z operacijskim sistemom Windows do Explorerja več ne bodo mogli dostopati in bodo ob kliku na njegovo ikono preusmerjeni na Microsoftov novejši brskalnik Edge, ki je bil prvič predstavljen leta 2015. Uporabnike stare različice brskalnika pa bo čakal poziv k nadgradnji v novejši Edge.

Po podatkih spletne strani Statecounter je danes najbolj priljubljen brskalnik Chrome, saj ima 65-odstotni tržni delež. Sledijo Safari z 19-odstotnim tržnim deležem, Microsoft Edge s 4-odstotnim in Firefox s 3-odstotnim tržnim deležem.

Sicer pa novica o upokojitvi starega brskalnika na spletu ni ostala neopažena. Številni so se od njega poslovili na družbenih omrežjih, kjer so delili tudi spomine iz svojega otroštva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!