Po 80 letih iz Donave izvlekli prvo vojaško ladjo nacistične flote

Svet 07. Avg 202417:10 0 komentarjev
Pogled na Donavo v Novem Sadu (Foto: PROFIMEDIA)

V Srbiji so iz Donave izvlekli prvo vojaško ladjo potopljene nemške flote iz druge svetovne vojne. Novico je danes sporočil minister za promet in infrastrukturo Goran Vesić, ki je ob tem napovedal, da nameravajo v prihodnjih mesecih izvleči 21 ladij, ki že 80 let ležijo na dnu Donave.

Kot je dejal Goran Vesić, so v torek z dna Donave pri Prahovem izvlekli prvo ladjo nemške rečne flote iz druge svetovne vojne. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnjih mesecih iz Donave potegnili 21 ladij, skupno pa naj bi iz reke dvignili okoli sto ladij nacistične Nemčije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vsaka ladja, ki jo bodo izvlekli, bo po ministrovih besedah podvržena podrobnemu pregledu z razgradnjo eksplozivnih naprav, ki so ostale na njej.

Vesić je ob tem spomnil, da so nemške sile leta 1944 potopile skupaj okoli 200 ladij svoje donavske in črnomorske rečne flote, da bi zaustavile prodor Rdeče armade v Donavo. Dodal je, da je Rdeča armada konec leta 1944 in nato spomladi 1945 odstranila nekaj ladij, da bi sprostila plovno pot.

“Od takrat skoraj osem desetletij ni bilo narejenega nič glede izvleka nemške nacistične rečne flote,” je na Instagramu zapisal minister. Ko bo ta proces končan, si bo javnost po njegovih besedah lahko ogledala del potopljene flote, ki že 80 let otežuje plovbo v tem delu Donave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!