Po brodolomu čolna s prebežniki v Sredozemlju umrla dvoletna deklica

Svet 21. Nov 202319:41 0 komentarjev
Čoln s prebežniki ob obali Lampeduse
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ob italijanskem otoku Lampedusa je v ponedeljek doživel brodolom čoln s 53 prebežniki. Večino je reševalcem uspelo rešiti, osem pa jih še pogrešajo. Zaradi poškodb, ki jih je utrpela v brodolomu, je danes umrla dvoletna deklica. V težave je včeraj zašel še en čoln s prebežniki, skupno pa je obalo Lampeduse na ta dan doseglo več kot tisoč ljudi.

V bližini otoka Lampedusa je v ponedeljek zvečer potonil čoln s 53 prebežniki. Večino je obalna straža pripeljala na otok, med njimi pa je bila tudi dveletna deklica, ki je je danes zaradi poškodb umrla. Obalna straža išče še osem ljudi.

V težave je v ponedeljek zvečer zašel še en čoln, na katerem je bilo 576 prebežnikov. Na kraj dogodka so hitro prispeli reševalni čolni, vendar je bilo zaradi slabega vremena prebežnike prepovedano prenesti na drugo plovilo, zato so čoln pospremili do Lampeduse, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Brodolom, številni pogrešani in smrt dveletne deklice so najnovejše tragične novice o pojavu, ki se nikoli ne ustavi in zaradi katerega Lampedusa znova doživlja migracijsko dramo,” je dejala podpredsednica italijanskega Rdečega križa Debora Diodati.

Lampedusa je v zadnjih mesecih znova v središču pozornosti mednarodne javnosti zaradi porasta prihoda prebežnikov. Samo v ponedeljek je na Lampeduso prispelo 1.087 ljudi, približno 187 pa so jih premestili na Sicilijo. Trenutno jih je na otoku 907, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva je letos v Italijo prispelo že več kot 150.000 prebežnikov, kar predstavlja 62-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od začetka leta je skoraj 95.000 ljudi prispelo iz Tunizije, okoli 47.300 iz Libije, še skoraj 6700 pa iz Turčije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!