Po eksploziji pozivnikov pozivi k umiritvi napetosti: Razmere so skrb vzbujajoče

Svet 18. Sep 202413:48 > 15:01 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Po eksploziji pozivnikov v Libanonu je več držav obsodilo napade in pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je razmere označil za skrb vzbujajoče. Iran je ob tem mednarodno skupnost ob tem pozval k ukrepanju.

Več držav je danes po eksplozijah pozivnikov v Libanonu pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je razmere označil za skrb vzbujajoče in posvaril pred zaostrovanjem razmer, kar bi lahko imelo hude posledice za regijo in širše.

“Čeprav se zdi, da so bili napadi ciljno usmerjeni, so imeli veliko, neselektivno kolateralno škodo med civilisti. Med žrtvami so bili tudi otroci. Menim, da so te razmere zelo skrb vzbujajoče. Lahko samo obsodim napade, ki ogrožajo varnost in stabilnost Libanona ter povečujejo nevarnost zaostrovanja v regiji,” je izjavil Borrell. Dodal je še, da EU vse zainteresirane strani poziva, naj preprečijo popolno vojno, ki bi imela hude posledice za celotno regijo in širše, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Josep Borell
Josep Borell (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi Velika Britanija in Belgija sta pozvali k deeskalaciji napetosti v regiji. “Gre za brutalno stopnjevanje nasilja,” je dejala podpredsednica belgijske vlade Petra De Sutter in dodala, da je potrebna mednarodna preiskava.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v Kairu ponovno zanikal, da so ZDA vedele za torkove eksplozije pozivnikov v Libanonu ali bile vpletene v incident. Ponovil je tudi poziv akterjem v regiji, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko dodatno zaostrile razmere in razširile obstoječi konflikt.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem obsodila dogajanje v Libanonu. “Ostro obsojamo napad brez primere na prijateljski Libanon in njegove državljane, ki predstavlja grobo kršitev njegove suverenosti in resen izziv mednarodnemu pravu z uporabo nekonvencionalnega orožja,” je nadaljevala in vse vpletene strani pozvala k zadržanosti.

“To, kar se je zgodilo, ne glede na to, za kaj gre, vsekakor vodi k stopnjevanju napetosti,” pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v telefonskem pogovoru z libanonskim premierjem Najibom Mikatijem izrazil žalost zaradi eksplozij. Opozoril je, da so poskusi Izraela, da bi vojno v Gazi razširil na širšo regijo, nevarni. Egiptovski predsednik Abdel Fattah al Sisi pa je izjavil, da Kairo obsoja vsakršne poskuse eskalacije v regiji, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Eksplozije pozivnikov
Foto: Mohamed Azakir/REUTERS

Iran po eksplozijah pozivnikov poziva k ukrepanju mednarodne skupnosti

Eksplozije so bile teroristično dejanje in primer množičnih umorov, je danes izjavil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani ter mednarodno skupnost pozval k ukrepanju. Bolnišnice v Libanonu so zaradi visokega števila ranjencev preobremenjene. V luči tega je več držav v regiji Libanonu ponudilo pomoč.

“Boj proti terorističnim dejanjem izraelskega režima in grožnjam, ki iz njih izhajajo, je nujen. Mednarodna skupnost mora hitro ukrepati in preprečiti nekaznovanost sionističnih zločinskih oblasti,” je dejal Kanani ter izrazil solidarnost z družinami ubitih in ranjenih v eksplozijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je odgovornost za eksplozije pripisalo Izraelu in poudarilo, da ta ne bo ostal nekaznovan. Hkrati je obljubilo, da se bo še naprej borilo v podporo Palestincem v Gazi. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala pa bo o eksplozijah spregovoril v četrtek ob 16. uri po srednjeevropskem času.

V luči tega je več držav v regiji Libanonu ponudilo pomoč. Iz Iraka je zjutraj v Bejrut prispelo letalo s približno 15 tonami medicinske opreme. Po navedbah Abiada naj bi pozneje v Bejrut prispelo še drugo letalo s 70 tonami opreme. V Libanon so prispele reševalne ekipe iranskega Rdečega polmeseca. Zdravstveno pomoč je ponudila tudi Jordanija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!