Po množičnih protestih kmetov v Bruslju le podprli spremembe kmetijske politike

Svet 24. Apr 202421:56 0 komentarjev
Prostesti kmetov v Bruslju
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so danes podprli spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo soočajo kmetje. Spremembe, ki jih mora dokončno potrditi še Svet EU, bi članicam in kmetom omogočile večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev.

Poslanci so s 425 glasovi za, 130 proti in 33 vzdržanimi po nujnem postopku podprli spremembe določenih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojev (GAEC), ki so namenjeni varovanju okolja in podnebja in jih morajo kmetje upoštevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike (SKP). Spremembe bi v skladu s predlogom Bruslja veljale do konca trenutnega programa SKP leta 2027.

Podprli so spremembo GAEC 8, ki v skladu s trenutnimi pravili predvideva, da morajo kmetje del ornih površin pustiti neobdelan. Po novem bi bila obvezna le ohranitev obstoječih krajinskih značilnosti. Obenem pa bi države kmete prek eko shem spodbujale, da del ornih površin namenijo neproduktivnim površinam ali za nove krajinske značilnosti, kot so drevesa ali živa meja. To bi bilo za kmete prostovoljno. Drugi pogoj se nanaša na kolobarjenje na ornih zemljiščih. V okviru GAEC 7 bi se lahko članice namesto za kolobarjenje odločile za diverzifikacijo posevkov.

Podprli so še spremembo pogoja GAEC 6 o minimalni pokritosti tal v občutljivih obdobjih. Članice bi imele bolj proste roke pri določanju teh obdobij in tudi s čim morajo biti tla pokrita. Poleg tega bi lahko članice v primeru izrednih vremenskih razmer, ki bi kmetom preprečili izpolnjevanje okoljskih pogojev, omogočile začasno odstopanje od njih. Prav tako pa bi lahko po novem nacionalni strateški načrt SKP spremenile dvakrat na leto, in ne samo enkrat.

Evropski parlament je podprl tudi spremembo, v skladu s katero pri kmetijah, manjših od 10 hektarjev, ne bi preverjali izpolnjevanja pogojev GAEC. To pomeni, da jih tudi kazni ne bi mogle doleteti.

Predlog mora uradno potrditi še Svet EU

Zdaj bo moral predlog Svet EU še uradno potrditi, nakar bo spremenjena zakonodaja objavljena v uradnem listu unije. Spremenjena pravila bi lahko začela veljati še pred poletjem.

Predloge je Evropska komisija predstavila sredi marca spričo množičnih protestov kmetov po številnih državah članicah, na katerih so zahtevali omilitev okoljskih ciljev, zmanjšanje birokracije, boljše cene za svoje pridelke in ukrepanje glede po njihovem mnenju nelojalne konkurence iz tretjih držav, predvsem Ukrajine.

“Današnje glasovanje in sprejetje poenostavitev SKP jasno dokazuje, da je EU slišala evropske kmete, ki so v preteklih mesecih zelo glasno in vztrajno protestirali širom naše celine,” je ob glasovanju v parlamentu dejal slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS). “S tem kmetom dajemo jasno zavezo, da jih podpiramo pri njihovem ključnem poslanstvu – pridelavi hrane,” je zapisal v izjavi za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!