Moskva: Telefoni vzrok “najbolj smrtonosnega napada na ruske sile”

Svet 04. Jan 202308:04 8 komentarjev
Makijevka, vojna v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS

Rusija je ukrajinski napad na svoje sile na vzhodu Ukrajine pripisala uporabi mobilnih telefonov. Iz Kremlja so še sporočili, da je število smrtnih žrtev v napadu naraslo na 89, obenem so napovedali ukrepanje proti odgovornim. Francoski predsednik Emmanuel Macron je Volodimirju Zelenskemu medtem obljubil "lahke bojne tanke".

Napad ukrajinske vojske na ruske sile v mestu Makijevka v okupiranem Donbasu je omogočila uporaba prenosnih telefonov vojakov, je davi sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi in napovedalo ukrepanje proti odgovornim. Obenem so po začetnih navedbah o 63 smrtnih žrtvah to število zvišali na 89, medtem ko Ukrajina govori o še več ubitih. Napad se je zgodil na silvestrovo, minuto po polnoči. Poslopje so po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zadele štiri rakete, izstreljene iz ameriškega sistema zračne obrambe, dve raketi naj bi Rusi prestregli.

Trenutno posebna komisija preiskuje okoliščine tega, kar se je zgodilo, je v videu sporočil ruski general podpolkovnik Sergej Sevrjukov. Je pa po njegovih besedah že jasno, da je bil glavni razlog množična uporaba mobilnih telefonov, in to kljub prepovedi.

“To je omogočilo sovražniku, da je lociral in določil koordinate lokacije vojaškega osebja za raketni napad,” je dodal. Napovedal je sprejem ustreznih ukrepov, da se kaj takšnega ne bi ponovilo, in kaznovanje odgovornih.

Sporočil je še, da je število žrtev v ruskih vrstah naraslo na 89, potem ko so v ruševinah poslopja na območju pod nadzorom Rusije našli nova trupla, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je ruska stran navajala 63 ubitih, kar je najvišje število žrtev posameznega napada, ki ga je od začetka ofenzive nad Ukrajino februarja lani priznala Moskva. Ukrajina, ki je prevzela odgovornost za napad, meni, da je dejansko število ubitih še višje in govori celo o več sto mrtvih vojakih.

Napad je na družbenih omrežjih pri ruskih uporabnikih, ki redno poročajo o dogajanju na fronti, sprožil tudi kopico obsodb poveljnikov ruske vojske, ki da nosijo odgovornost za tako številčne smrti.

Zelenskemu na pomoč Francozi in Američani

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu obljubil “lahke bojne tanke”, so danes po telefonskem pogovoru med voditeljema sporočili iz Elizejske palače. Iz Pariza so sporočili, da bodo v Ukrajino poslali oklepna bojna vozila francoske izdelave AMX-10 RC, pri čemer niso dodali več podrobnosti. Zelenski se je Macronu prek Twitterja že zahvalil za odločitev o prenosu “lahkih tankov” in oklepnikov bastion Ukrajini.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pred tem potrdil, da so v Kijevu že stekle priprave za dobavo ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Da bodo ZDA Ukrajini dobavile patriote, so v Washingtonu potrdili že na dan obiska Zelenskega ZDA ob koncu minulega leta.

Poljska dobiva 116 ameriških tankov

Poljska je danes podpisala pogodbo o dobavi 116 ameriških bojnih tankov M1A1 Abrams. Kot je na slovesnosti v Varšavi dejal obrambni minister Mariusz Blaszczak, bodo tanki po prihodu na Poljsko premeščeni na vzhod države, da bi “učinkovito odvračali agresorja”, poroča poljska tiskovna agencija PAP. State Department je decembra sporočil, da je Poljski odobril nakup omenjenih tankov, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja, vključno z več deset tisoč naboji različnega streliva v skupni vrednosti približno 3,75 milijarde dolarjev.

Kot je še poročal PAP, bodo novi tanki nadomestili 240 tankov sovjetske izdelave T-72, ki jih je Poljska poslala Ukrajini v času, ko se ta sooča z rusko agresijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje