Po napadih v Kijevu znova oskrba z vodo, številni še vedno brez elektrike

Svet 25. Nov 202213:02 2 komentarja
Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajini je po sredinem uničujočem ruskem raketiranju kritične infrastrukture znova uspelo vzpostaviti oskrbo z vodo v prestolnici, dela pa napredujejo tudi drugod po državi. V Kijevu je brez elektrike še vedno polovica prebivalstva, je danes dejal župan Vitalij Kličko. Število žrtev ruskega obstreljevanja Hersona je medtem naraslo na sedem.

Dva dni po ruskih raketnih napadih na ukrajinsko infrastrukturo je skoraj polovica porabnikov v Kijevu še vedno brez elektrike, je na Telegramu davi sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Kot je dodal, ima tretjina hiš spet ogrevanje in strokovnjaki še naprej obnavljajo omrežje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Čez dan nameravajo energetska podjetja izmenično ponovno priključiti elektriko za vse porabnike,” je še sporočil župan Kijeva, kjer je bilo po sredinem raketiranju sprva brez elektrike kar 70-odstotkov prebivalcev.

Po navedbah vojaške uprave v prestolnici je oskrba z vodo v Kijevu zdaj v celoti obnovljena. Nekateri porabniki bi lahko še vedno imeli težave zaradi nizkega pritiska vode, so opozorili.

Več delov Kijeva je bilo sprva tudi brez ogrevanja ter interneta in mobilnega telefonskega omrežja. Ogrevanje v mestu je bilo vzpostavljeno, oblasti pa si prizadevajo tudi za obnovitev mobilnega in telefonskega omrežja, še poroča dpa. Je pa na omrežje znova priklopljena večina termo- in hidroelektrarn ter tudi vse nuklearke. Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) tudi največjo nuklearko v Zaporožju znova oskrbujejo z elektriko od zunaj in ni več odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev.

Namestnik vodje predsedniškega urada Kirilo Timošenko je za televizijo v četrtek zvečer sicer optimistično zatrdil, da so oskrbo z elektriko uspeli obnoviti “na vseh območjih Ukrajine”, vendar pa ni pojasnil, koliko Ukrajincev dejansko znova ima elektriko. Državno energetsko podjetje Ukrenergo medtem ni podalo novih pojasnil, ali jim je uspelo odpraviti izredne izpade elektrike in so se vrnili na – na žalost običajne – redne oziroma načrtovane prekinitve, poroča dpa.

Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Četrtkovo obstreljevanje Hersona zahtevalo sedem življenj

V ruskem obstreljevanju južnega mesta Herson v četrtek je bilo po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja Jaroslava Januševiča po zadnjih podatkih ubitih sedem ljudi, 20 pa ranjenih. Med drugim je zaradi napadov zagorela stolpnica.

Moskva je sicer ta mesec umaknila svoje sile iz Hersona in nekatere od njih premestila na položaje v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk. Herson je tudi edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje