V Libanonu ranjen še en pripadnik mirovnih sil ZN

Svet 12. Okt 202409:05 > 17:51 5 komentarjev
Unifil
Vozilo Unifila na jugu Libanona. (Foto: Karamallah Daher/REUTERS)

Izraelska vojska je danes nadaljevala napade na Libanon, med drugim tudi na mesto Sidon, kjer so bile po navedbah libanonskih oblasti ubite najmanj tri osebe. Še devet ljudi je bilo ubitih v napade na vasi severno in južno od Bejruta. Hezbolah je medtem izvedel nove raketne napade na sever Izraela. Medtem pa je mirovna misija ZN na jugu Libanona Unifil sporočila, da je bil v petek zvečer ranjen še en pripadnik mirovnih sil.

Šiitsko gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah izstrelilo več raket proti izraelskemu vojaškemu oporišču južno od mesta Haifa. Na severu Izraela so se oglasile sirene, izraelska vojska pa je pozneje sporočila, da je iz Libanona proti Izraelu poletelo približno 30 izstrelkov. Zračna obramba je večino prestregla, poroča britanski BBC.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v današnjih izraelskih napadih na večinsko šiitsko vas na večinoma krščanskem gorskem območju severno od Bejruta ter na vas južno od prestolnice skupno ubitih najmanj devet ljudi, 28 pa je bilo ranjenih.

Izrael je medtem danes prebivalce južnega Libanona znova opozoril, naj se ne vračajo domov, saj se vojska na tem območju še naprej bori proti borcem Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne hodite na jug. Kdor gre na jug, lahko ogrozi svoje življenje,” je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Hkrati je zdravstveno osebje na jugu države pozval, naj ne uporablja reševalnih vozil, češ da jih pogosto uporabljajo borci Hezbolaha. “Zdravstvene ekipe pozivamo, naj se izogibajo stikom s pripadniki Hezbolaha in naj z njimi ne sodelujejo. IDF (izraelska vojska) potrjuje, da bodo sprejeti potrebni ukrepi proti vsakemu vozilu, ki prevaža oborožene posameznike,” je še dodal.

Podobna opozorila je v petek izdal tudi Hezbolah, ki je Izraelcem sporočil, naj se izogibajo vojaškim objektom v krajih na severu Izraela. Izraelska vojska uporablja domove Izraelcev na severu države in ima vojaška oporišča v stanovanjskih soseskah, trdi oboroženo gibanje.

Predsednik iranskega parlamenta Mohamad Bager Galibaf je medtem danes obiskal Basto, eno od četrti v središču Bejruta, v kateri je bilo v četrtkovih izraelskih napadih ubitih 22 ljudi. “Mednarodne organizacije in Varnostni svet ZN imajo možnosti, da ustavijo Izrael, vendar žal molčijo,” je dejal med ogledom četrti in obsodil izraelske napade.

Od 7. oktobra lani, ko se je po napadu gibanja Hamas na Izrael začela ofenziva izraelskih sil, je bilo v Gazi po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje skupno ubitih najmanj 42.126 ljudi, še več kot 98.000 je ranjenih.

Delo mirovne misije ZN v Libanonu močno oteženo

Izraelske enote so v petek znova streljale na stražni stolp Unilifa in pri tem ranile dva pripadnika mirovne misije. Izraelska vojska je prevzela odgovornost za ta napad in pojasnila, da so njeni pripadniki “odgovorili na grožnjo”, ki da je bila približno 50 metrov od položaja mirovnih sil.

Napad so obsodile številne države, med njimi tudi Slovenija. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je opozorilo, da napadi pomenijo resno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in ponovno pozvalo k takojšnji prekinitvi ognja. Slovensko predstavništvo pri ZN je medtem na omrežju X delilo skupno izjavo, v kateri je deseterica nestalnih članic Varnostnega sveta ZN, vključno s Slovenijo, izrazila zaskrbljenost nad napadi na pripadnike mirovnih sil.

Italija, ki ima z več kot tisoč vojaki enega največjih kontingentov v misiji, je v odziv na napade na pogovor poklicala izraelskega veleposlanika. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril, da je bila v Libanonu “nevarno prekoračena še ena meja”, ogorčen je bil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Odzvali so se tudi v Franciji, kjer so na pogovor poklicali izraelskega veleposlanika, napad pa so obsodili tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Danes pa so iz Unifila sporočili, da je bil v petek zvečer ranjen še en pripadnik mirovnih sil.

Tiskovni predstavnik Unifila Andrea Tenenti je medtem povedal, da je Izrael mirovno misijo zaprosil, naj zapusti svoje položaje na jugu Libanona in se pomakne “s položajev ob modri črti ali do pet kilometrov stran od modre črte”. Ob tem je poudaril, da pripadniki Unifila ostajajo na svojih položajih.

Andrea Tenenti
Andrea Tenenti (Foto: Louisa Gouliamaki/REUTERS)

Priznal je, da so spopadi med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah povzročili škodo infrastrukturi mirovnih sil. “Delo je oteženo, saj je veliko škode, tudi v oporiščih,” je dodal. Po navedbah Unifila so bile v petek zvečer stavbe na položaju misije v vasi Ramja poškodovane v bližnjih eksplozijah, poroča britanski BBC.

Tenenti je opozoril tudi, da bi izraelsko zaostrovanje boja proti Hezbolahu lahko kmalu ušlo izpod nadzora in se spremenilo v regionalni konflikt s katastrofalnimi posledicami za vse.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje