Po napadu število žrtev v Mjanmaru naraslo na 130: “Nasilje se mora končati”

N1 video 13. Apr 202319:57 1 komentar

Število smrtnih žrtev raketnega napada vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru je naraslo na 130. Smrtonosni zračni napad je ostro obsodil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, visoki komisar za človekove pravice Volker Türk pa je izjavil, da je zgrožen nad napadom, med žrtvami katerega so bili po njegovih besedah tudi šolarji.

Število smrtnih žrtev raketnega napada vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru na naselje v regiji Sagaing je naraslo na 130, sta danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala lokalni novičarski portal Irrawaddy in Radio Free Asia.

Združeni narodi medtem navajajo najmanj sto smrtnih žrtev, ameriška televizijska postaja CNN pa več kot 160. Eden od vaščanov, ki je sodeloval pri reševanju in odpravljanju posledic napada, je za AFP povedal, da je njegova ekipa do danes preštela in identificirala že 130 trupel.

“Deli teles so bili raztreseni, zato je bilo prepoznavanje žrtev težko. Za njihovo upepelitev pa smo uporabili avtomobilske gume,” je dejal in dodal, da še vedno pogrešajo 28 ljudi.

Ameriška televizija CNN medtem poroča o več kot 160 smrtnih žrtvah, pri čemer se sklicuje na podatke nekdanjih uradnikov v izgnanstvu.

Sile vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru so v torek zjutraj izstrelile več raket na naselje v regiji Sagaing, kjer je potekala otvoritev novih prostorov Ljudskih obrambnih sil (PDF), ki nasprotujejo hunti. O številu žrtev hunta ni poročala, njen tiskovni predstavnik Zaw Min Tun pa je za nekatere smrtne žrtve obtožil mine, ki naj bi jih nastavile sile PDF.

Smrtonosni zračni napad je že v torek ostro obsodil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, visoki komisar za človekove pravice Volker Türk pa je izjavil, da je zgrožen nad napadom, med žrtvami katerega so bili po njegovih besedah tudi šolarji.

Kritične so bile tudi nekatere zahodne države. Washington je sporočil, da je globoko zaskrbljen zaradi zračnih napadov, medtem ko je nemško zunanje ministrstvo na Twitterju ostro obsodilo napad in dodalo, da pričakuje, da bo režim v Mjanmaru nemudoma končal nasilje nad svojim ljudstvom.

Tudi Združenje držav Jugovzhodne Azije (Asean), ki vodi diplomatska prizadevanja za rešitev krize v Mjanmaru, je danes obsodilo zračne napade. “Vse oblike nasilja se morajo takoj končati, zlasti uporaba sile proti civilistom,” so sporočili.

Po podatkih Mednarodnega inštituta za strateške študije, ki spremlja konflikt v Mjanmaru, naj bi vojska od državnega udara februarja 2021 izvedla več kot 689 zračnih napadov in napadov z brezpilotnimi letali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje