Po plazu kritik na račun varovanja Trumpa odstopila direktorica tajne službe

Svet 23. Jul 202417:42 1 komentar
Kimberly Cheatle
Foto: REUTERS/Kevin Mohatt

Dan po tem, ko je pred kongresom prevzela odgovornost za pomanjkljivo varovanje na shodu Donalda Trumpa v Pensilvaniji, je odstopila direktorica ameriške tajne službe Kimberly Cheatle. Ta je sicer še na ponedeljkovem zaslišanju trdila, da je najprimernejša oseba za vodenje službe.

Direktorica ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila s položaja, poroča CNN. Njen odstop sledi kritikam na račun dela tajne službe na zborovanju Donalda Trumpa in njegovih privržencev v Pensilvaniji, kjer je 20-letni Thomas Matthew Crooks streljal na bivšega predsednika.

Cheatle je z vrha službe, ki med drugim varuje vse aktualne in nekdanje ameriške predsednike, odstopila dan po tem, ko je na zaslišanju v zveznem kongresu prevzela odgovornost za varnostne pomanjkljivosti na zborovanju. “Najsvetejša naloga tajne službe je zaščita voditeljev naše države. 13. julija smo odpovedali v tej misiji. Kot direktorica tajne službe prevzemam vso odgovornost za varnostne pomanjkljivosti,” je dejala v ponedeljek. Direktorica je sicer še včeraj ocenila, da je trenutno najboljša oseba za vodenje tajne službe.

Da bi se morala posloviti s položaja, so po poskusu atentata na Donalda Trumpa menili tako v republikanski kot v demokratski stranki. Republikanci so si po pisanju CNN prizadevali za njeno odstavitev, kongresniki pa so do nje postali še ostrejši po ponedeljkovem zaslišanju, na katerem Cheatle ni želela odgovoriti na več vprašanj. Delovanje tajne službe na dan streljanja pretresa tudi posebna kongresna komisija.

Foto: Profimedia

Največ kritik tajne službe se je po streljanju vrtelo okoli varovanja dostopov do streh v okolici prizorišča Trumpovega zborovanja in o počasnem odzivu na opozorila o sumljivem moškem. Kot piše Abc News, je po uradnih podatkih od trenutka, ko so ostrostrelci tajne službe prvič opazili Crooksa na strehi, do začetka streljanja, minilo 20 minut. Kar 62 minut pa je minilo med streljanjem in prvo prijavo Crooksa kot sumljive osebe.

Kimberly Cheatle je na mesto direktorice tajne službe leta 2022 imenoval sedanji predsednik Joe Biden. Kot piše CNN, je takrat zapustila mesto vodje globalne varnosti v korporaciji Pepsi. Pred vstopom v zasebni sektor je 27 let delala v tajni službi.

Biden se ji je po odstopu zahvalil za opravljeno delo in zagotovil, da bo neodvisna preiskava prišla do dna dogodkom 13. julija. Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Mike Johnson pa je po njenem odstopu sporočil, da bi to morala storiti že prejšnji teden.

Republikanski kandidat Trump se je na odstop direktorice odzval na svojem družbenem mediju Truth Social. “Vlada Biden/Harris me ni ustrezno zaščitila in sem bil prisiljen dobiti strel za demokracijo. To mi je bilo v veliko čast,” je zapisal.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje