Italija želi zamrzniti premoženje sinu ruskega guvernerja

Svet 20. Apr 202318:49 4 komentarji
Artjom Us
Artjom Us (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanske oblasti želijo zamrzniti premoženje Artjoma Usa, sina guvernerja sibirske regije Krasnojarsk, Aleksandra Usa, ki je marca pobegnil iz hišnega pripora v Milanu in ki naj bi v domovino domnevno potoval tudi preko Slovenije.

Italijanske oblasti so danes sporočile, da želijo zamrzniti premoženje Artjoma Usa, sina guvernerja sibirske regije Krasnojarsk, Aleksandra Usa, ki je marca pobegnil iz hišnega pripora v Milanu in v domovino domnevno potoval tudi preko Slovenije. ZDA Usa med drugim obtožujejo načrtovanja nezakonitega izvoza ameriške vojaške tehnologije v Rusijo.

Usa, ki so ga italijanske oblasti na zahtevo Washingtona aretirale oktobra lani, naj bi zaradi obtožb o izogibanju zahodnim sankcijam, pranju denarja in sodelovanju pri načrtih za izvoz ameriške vojaške tehnologije v Rusijo 23. marca izročili ZDA, a je dan prej pobegnil iz hišnega pripora v Milanu.

Na podlagi rekonstrukcije pobega naj bi v nekaj urah prispel do Slovenije, pri čemer je uporabil več vozil in ponarejene dokumente. V Slovenijo naj bi vstopil blizu Trsta in nato potoval do Srbije, od koder naj bi se v domovino vrnil z letalom.

4. aprila je sporočil, da je v Rusiji in se za pomoč pri vrnitvi domov zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ter “prijateljem iz tujine”. Italijansko tožilstvo v zvezi s tem preiskuje več ljudi, domnevno tudi pripadnikov ruske tajne službe.

V Italiji so nato danes v spodnji dom parlamenta poklicali pravosodnega ministra Carla Nordia, ki poslancem ni pojasnil, kako je Us pobegnil, je pa dejal, da preiskava poteka.

Po njegovih besedah pristojni “preverjajo, ali je mogoče gospoda Usa uvrstiti na seznam ruskih državljanov, katerih premoženje je mogoče zamrzniti”. “Poglejmo, ali lahko napademo vsaj njegovo premoženje,” je dejal Nordio in dodal, da je pred kasacijskim sodiščem sprožil disciplinski postopek proti sodnikom milanskega prizivnega sodišča, ki so odobrili Usovo premestitev v hišni pripor.

“Glede na resnost (primera Us) smo v stalnih stikih z ZDA potrdili zavezanost italijanskih oblasti pri dejavnostih tekočih preiskav, zagotovili pripravljenost na takojšnjo izmenjavo vseh informacij po najustreznejših kanalih, hkrati pa preverjamo aktivacijo postopka za zamrznitev Usovega premoženja v Italiji,” pa je v senatu dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Ameriške oblasti naj bi bile sicer že pred Usovim pobegom osuple, da mu je prizivno sodišče v Milanu odobrilo hišni pripor. Nordio je danes v parlamentu v Rimu zavrnil, da bi lahko posredoval, da bi Us, namesto da je odšel v hišni pripor, ostal v priporu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje