Po poskusu atentata slovaški parlament z resolucijo nad širjenje sovraštva

Svet 21. Maj 202418:24 1 komentar
Namestnik predsednika vlade Robert Kalinak (Foto: Claudia Greco/REUTERS)

Slovaški parlament je sprejel resolucijo, ki med drugim poziva javnost k prenehanju širjenja sovraštva. Obsodili so tudi poskus atentata na premierja Roberta Fica. Njegovo zdravstveno stanje se postopno izboljšuje. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova in novoizvoljeni predsednik Peter Pellegrini sta ob tem odpovedala srečanje predsednikov parlamentarnih strank. Kot poročajo slovaški mediji, so nekatere stranke njuno povabilo zavrnile. "Čas za to očitno še ni dozorel," je dejal Pellegrini.

Parlament v Bratislavi je danes z resolucijo soglasno pozval slovaško javnost, naj “prispeva k spravi in stabilnosti v družbi ter ustavi sovražno retoriko“. V dokumentu je med drugim zapisano, da ljudje “ne bi smeli postati tarče sovraštva zaradi političnih mnenj in opredelitev”.

Resolucija poziva vse politične stranke, državne uradnike, medije in nevladne organizacije, naj “spoštujejo rezultate volitev in ne širijo sovraštva proti demokratično izvoljeni vladi”, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. Poseben poziv so v resoluciji namenili tudi medijem in novinarjem, katerih vlogo so opisali kot nepogrešljivo za zdravo družbo, a hkrati zapisali, da mora “njihovo delo temeljiti na dejstvih in ne na širjenju sovraštva”.

Slovaški poslanci so ob tem v resoluciji ostro obsodili poskus atentata na premierja Roberta Fica, ki se je zgodil minulo sredo. Fico se še vedno zdravi v bolnišnici v Banski Bistrici. Po navedbah zdravnikov je pri zavesti in lahko komunicira, njegovo stanje pa se postopoma izboljšuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Claudia Greco/REUTERS

“Slovaška potrebuje svobodne medije”

Odhajajoča predsednica države Zuzana Čaputova je pozdravila resolucijo in dejstvo, da jo je danes podprlo vseh 130 navzočih poslancev. Vendar pa je ob tem odpovedala za danes načrtovano srečanje predsednikov vseh parlamentarnih strank, ki sta ga načrtovala skupaj z naslednikom Petrom Pellegrinijem.

Čaputova in Pellegrini, ki bo po zmagi na aprilskih volitvah sredi junija prevzel predsedniški položaj, sta s srečanjem želela umiriti napetosti med političnimi strankami ter prispevati k zmanjšanju polarizacije družbe. Nekatere parlamentarne stranke so po poročanju The Slovak Spectator zavrnile njuno povabilo. Pellegrini je danes ocenil, da “čas za to očitno še ni dozorel”, poroča TASR.

Namestnik predsednika vlade Robert Kalinak je zavrnil kritike o tem, da bi ponovni začetek dela parlamenta povečal napetosti. Po njegovih besedah je treba o zakonodajnih točkah razpravljati odločno, a brez sovraštva. Največja opozicijska stranka Progresivna Slovaška je ob tem izrazila mnenje, da Slovaška potrebuje svobodne medije in močno civilno družbo, ter obljubila, da se bo borila proti prenovi tamkajšnje javne radiotelevizije.

To je bila namreč ena od idej zdajšnje koalicije. Fičeva vlada je predložila predlog zakona za zamenjavo obstoječe javne radiotelevizije z novim zavodom, v katerem bi imela glavno besedo vladajoča politika. “Grozljivo dejanje poskusa atentata nikakor ni prazna potrditev za koalicijo, da bi zatrla neodvisnost medijev, civilno družbo, opozicijo ali pravico do zbiranja in svobodo izražanja,” je dejal vodja PS Michal Simecka.

Bratislava (Foto: Claudia Greco/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje