Po poskusu napada na sinagogo v Franciji osumili dva moška

Svet 29. Avg 202415:06 0 komentarjev
Eksplozija pred sinagogo v Franciji
Foto: Manon Cruz/REUTERS

Štiri dni po poskusu požiga sinagoge v kraju La Grande-Motte na jugu Francije so francoske oblasti v sredo sprožile predhodni postopek proti dvema osumljencema v povezavi s tem domnevnim terorističnim napadom. Protiteroristični sodnik v Parizu, ki jima je odredil pripor, je izpostavil, da bi napad lahko imel dramatične posledice.

Glavnega osumljenca, 33-letnega Alžirca z zakonitim prebivališčem v Franciji, sumijo poskusa terorističnega umora, storjenega na podlagi rase ali vere, in združevanja terorističnih zločincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državno protiteroristično tožilstvo je navedlo, da se je več mesecev radikaliziral med prakticiranjem svoje vere in da že dolgo sovraži jude, zlasti v zvezi z razmerami v Palestini. Na prvem zaslišanju je priznal, da je deloval v podporo Palestincem, a zanikal, da je nameraval ubijati. Dejal je, da je hotel samo prestrašiti.

Drugega moškega, ki naj bi bil z njim, pa sumijo sodelovanja pri terorističnem dejanju. Z njim naj bi namreč glavni osumljeni “delil svoj projekt”.

Tretjemu moškemu, ki ga sumijo, da ju je peljal z avtomobilom, pa so odredili sodni nadzor.

Med poskusom požiga sta pred poslopjem sinagoge v kraju La Grande-Motte blizu Montpellierja v soboto zgolj pol ure pred začetkom verskega obreda najprej zagorela avtomobila, nakar je v enem od njiju eksplodirala jeklenka s plinom, pri tem pa je bil poškodovan policist. V času napada so bili v sinagogi ob rabinu še štirje ljudje, vendar nihče izmed njih ni bil ogrožen ali poškodovan.

Viri blizu preiskave so povedali, da je glavni osumljenec prizorišče zapustil peš, nato pa so ga aretirali v približno 50 kilometrov oddaljenem mestu Nimes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!