Po požarih na Havajih začeli preglede pogorišč in identifikacijo žrtev

Svet 16. Avg 202314:47 0 komentarjev
POsledice požara na havajskem otoku Maui
REUTERS/Mike Blake

Na požganem havajskem otoku Maui, kjer od prejšnjega tedna divjajo požari, so začeli preštevati in identificirati žrtve. Do sedaj so potrdili 106 smrti zaradi požara, številka pa bo v naslednjih dneh, ko se bo nadaljeval pregled opustošenih območij, verjetno še naraščala.

Policija je identificirala prve žrtve smrtonosnih požarov, ki so prejšnji teden opustošili havajski otok Maui. Skupno se je število smrtnih žrtev povzpelo na 106, še približno 1.300 ljudi pogrešajo. Ameriški predsednik Joe Biden je v torek napovedal, da bosta s prvo damo Jill Biden odpotovala na tihomorsko otočje, da si ogledata uničenje.

Oblasti pričakujejo, da se bo število smrtnih žrtev v prihodnjih dneh povečalo. Do zdaj so namreč preiskali le na četrtino prizadetega območja, poroča britanski BBC. Na Havajih sicer še vedno gorita dva večja požara. Tistega pri uničenem mestu Lahaina so 85-odstotno omejili, drugega severneje od mesta pa 65-odstotno.

Biden bo na Havaje odpotoval, ko bo to mogoče, vendar ne takoj, saj si ne želi biti v napoto reševalcem. Ob tem je ponovil, da bodo za obnovo na voljo vsa razpoložljiva zvezna sredstva, vključno z ameriško vojsko in obalno stražo.

Biden je dejal, da je vlada na Havaje doslej poslala 50.000 obrokov hrane, 75.000 litrov vode, 10.000 odej, več tisoč postelj in drugo pomoč. Evakuiranim osebam je zvezna vlada namenila 700 dolarjev pomoči po osebi.

Vzrok za požare, ki so izbruhnili na Mauiju in Velikem otoku, kjer ni bilo smrtnih žrtev ali ranjenih, je uradno še predmet preiskave. Televizija ABC poroča o zasebnih videoposnetkih isker iz žic padajočih daljnovodov, ko je pihal orkanski veter. Vodstvo podjetja, ki upravlja daljnovode, se zdaj otepa obtožb, da niso pravočasno prekinili toka elektrike in s tem povzročili katastrofo.

Prizadetim bo v kratkem na voljo tudi prva mednarodna pomoč. Južna Koreja je namreč v torek napovedala, da bo žrtvam požarov namenila dva milijona dolarjev. Konec tedna se Havajem spet obetajo večje nevihte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!