Po skoraj treh letih iz zapora izpustili savdsko princeso

Svet 09. Jan 202211:45 > 11:51 1 komentar
Basma bint Saud
YouTube/posnek zaslona

Savdsko princeso Basmo bint Saud in njeno hčer Suhoud so po treh letih izpustili iz strogo varovanega zapora. Tam sta preživeli skoraj tri leta, potem ko so ju po besedah aktivistov brez razloga zaprli, poroča BBC.

Princeso Basmo bint Saud, najmlajšo hči savdskega kralja Sauda, ki je Savdski Arabiji vladal med leti 1953 in 1964, so prijeli marca 2019, preden se je vkrcala na letalo proti Švici, kamor se je odpravljala na zdravljenje. Kot piše BBC, ni znano, zakaj naj bi princeso in njeno hčer prijeli, saj nista bili nikoli ovadeni. Nekateri ugibajo, da je prijetje povezano z njenim zagovarjanjem človekovih pravic in podpori ustavnim spremembam.

Njena družina je Organizaciji združenih narodov v izjavi leta 2020 sporočila, da je prijetje povezano z “glasnimi kritikami zlorab”. Drugi podporniki princese pa so ugibali, da so jo zaprli zaradi tesnih povezav s prejšnjim prestolonaslednikom Mohamedom bin Najefom, ki naj bi bil tudi sam v hišnem priporu.

57-letna princesa Basma je aprila lani savdskega kralja Salmana in prestolonaslednika princa Mohammeda bin Salmana zaprosila, naj jo izpusti, saj da ni storila nič narobe in da je zaradi pripora ogroženo njeno zdravje. Kot piše BBC, ni znano, zakaj je bila princesa leta 2019 namenjena na zdravljenje v Švico.

Savdska organizacija za človekove pravice ALQST je na Twitterju sporočila, da so princesi v zaporu Al-Ha’ir, ki leži na obrobju prestolnice, odklonili zdravniško oskrbo, ki jo je potrebovala za potencialno življenjsko ogrožajoče stanje. Dodali so, da niso proti njej v tem času vložili nobene obtožnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje