Po slovenski zavrnitvi Srbija Đorđevića predlagala za veleposlanika v Bolgariji

Svet 29. Avg 202420:11 0 komentarjev
Nekdanji direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević
Nekdanji direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević (Foto: N1)

Srbska vlada naj bi nekdanjega direktorja Pošte Srbije Zorana Đorđevića predlagala za veleposlanika v Bolgariji. Đorđević, ki mu Slovenija agremaja za veleposlanika ni podelila, na odgovor Sofije še čaka.

Srbska vlada naj bi za novega veleposlanika v Bolgariji predlagala nekdanjega direktorja Pošte Srbije Zorana Đorđevića, so uspeli izvedeti na pri N1 Beograd. Medtem ko v Beogradu še čakajo na potrditev Sofije ter pričakujejo, da bo Đorđević dobil agrema za veleposlanika, pa je že moč slišati prve kritike na vladno izbiro.

Srbija je namreč na začetku avgusta lani Slovenijo zaprosila za privolitev, da se Đorđevića imenuje za veleposlanika v Sloveniji, a mu slovenska diplomacija zaradi “formalnih zadržkov pravne narave” ni podelila agremaja. Kot smo poročali, naj bi zadržke zoper Đorđevićevo postavitev na veleposlaniško mesto pri nas izrazili v slovenskih obveščevalno-varnostnih krogih.

Đorđević je sprva v komentarju za srbske medije dejal, da pričakuje pozitiven razplet, saj da so nekateri srbski veleposlaniki na agrema čakali tudi pol leta ali leto dni. Po pisanju N1 Beograd je še februarja letos dejal, da njegovega soglasja za veleposlanika Srbije v Sloveniji niso zavrnili, temveč da je še vedno v proceduri in pričakuje rešitev.

Praviloma sicer v slovenski diplomaciji velja, da podelitev agremaja sledi od šest do osem tednov od zaprosila, če seveda ne obstajajo zadržki za njegovo izdajo. O posameznih zadržkih presojajo pristojne institucije, in sicer zunanje ministrstvo, policija, pravosodni organi in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija.

Zoran Đorđević je sicer trenutno v. d. direktorja pošte v Srbiji kot član vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), ki ji je do lani predsedoval srbski predsednik Aleksandar Vučić, pa je v preteklosti med drugim opravljal funkciji ministra za obrambo in ministra za delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!