Zapleti s postavljanjem slovenskega veleposlanika v Beogradu

Slovenija 12. Mar 202411:48 6 komentarjev
Slovensko veleposlaništvo v Beogradu
Slovensko veleposlaništvo v Beogradu (Foto: Lucic Vlade/Google fotos)

Vlada je sredi februarja potrdila paket novih vodij diplomatskih predstavništev, v katerem pa ni bilo kandidata za veleposlanika v Beogradu. Kje se zatika in kdo naj bi zaustavil imenovanje?

Kot smo poročali, je vlada sredi februarja potrdila paket veleposlanikov, ki bodo v tujino odšli letos. Med njimi so skoraj vsi najtesnejši sodelavci zunanje ministrice Tanje Fajon. Tako državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Sanja Štiglic odhaja na čelo veleposlaništva v Londonu. Prav tako naj bi se v tujino preselila generalna sekretarka zunanjega ministrstva Renata Cvelbar Bek – nasmiha se ji veleposlaniško mesto v Parizu.

Šefa kabineta ministrice Fajon Aleša Baluta je vlada po naših informacijah potrdila za veleposlanika v Pragi, stalnega predstavnika Slovenije pri OZN v New Yorku Boštjana Malovrha pa za veleposlanika na Kitajskem. V tujino odhaja tudi diplomat Tadej Rupel, sicer soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Obeta se mu veleposlaniško mesto v Madridu. Poleg te peterice naj bi se parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko prihodnji teden predstavil še Bogdan Batič, ki je trenutno začasni odpravnik poslov na veleposlaništvu v Alžiru, po novem pa naj bi odšel za veleposlanika v Izrael.

V tem paketu je bilo predvideno tudi veleposlaniško mesto v Beogradu, od koder naj bi se letos vrnil veleposlanik Damjan Bergant. Po besedah naših virov je ministrstvo za zunanje zadeve predsednico republike Natašo Pirc Musar seznanilo z dvema možnima kandidatoma za vodenje veleposlaništva v Srbiji. Eden je Slobodan Šešum, ki je trenutno generalni direktor direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo, v preteklosti pa je bil ekonomski svetovalec v Beogradu in Rimu. Druga pa je Smiljana Knez, ki je bila konec prejšnjega desetletja veleposlanica v Zagrebu, nato pa svetovalka za mednarodne zadeve pri takratnem predsedniku republike Borutu Pahorju.

Predsednica republike Pirc Musar v nagovoru na slavnostni akademiji
Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Predsednica republike je po besedah naših sogovornikov iz diplomatskih krogov podprla imenovanje Šešuma. Kot je mogoče sklepati, je njena odločitev temeljila tudi na pogovorih z obema kandidatoma – predsednica države namreč po novem s kandidati za veleposlanike, preden o njih odloča vlada, opravi seznanitveni pogovor.

Z njeno izbiro pa naj ne bi bili zadovoljni v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, točneje državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost Vojko Volk, ki naj bi si prizadeval, da v Beograd odide njegova naslednica na veleposlaništvu v Zagrebu Smiljana Knez. Tako naj bi premierjev kabinet zaustavil Šešumovo imenovanje na vladi.

Kakšen bo razplet zgodbe, ni jasno. Nekateri naši sogovorniki celo ne izključujejo možnosti, da bo razpis za veleposlaniško mesto v Beogradu ponovljen.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Marko Djurica/REUTERS)

Pri postavitvi slovenskega veleposlanika v Srbiji pa lahko pride še do ene težave. Naša država se je namreč odločila, da ne podeli agremaja srbskemu kandidatu za veleposlanika pri nas Zoranu Đorđeviću, sedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja Pošte Srbije.

Đorđević je funkcionar vladajoče Srbske napredne stranke in zvest pristaš srbskega predsednika Aleksandra Vučića. V preteklosti je bil minister za obrambo in minister za delo, zaposlovanje, veterane in socialne zadeve. Več let je bil predstavnik Srbije v zvezi Nato, hkrati pa je opravljal nalogo nacionalnega direktorja za oborožitev.

Po besedah naših virov naj bi zadržke zoper Đorđevićevo postavitev na veleposlaniško mesto pri nas izrazili v slovenskih obveščevalno-varnostnih krogih. Kot ocenjujejo poznavalci, pa bi se lahko zaradi odločitve Slovenije, da ne podeli agremaja Đorđeviću, Srbija zatekla k reciprociteti in torej slovenskemu kandidatu za veleposlanika v Beogradu agremaja ne bi podelila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje