Po tragičnem streljanju na Finskem dan žalovanja, znan motiv za napad

Svet 03. Apr 202414:45 > 21:00 1 komentar
sveče
Foto: PROFIMEDIA

Na Finskem je dan žalovanja po torkovem streljanju na osnovni šoli v mestu Vantaa, v katerem je učenec ubil vrstnika, še dve dekleti pa huje ranil. Osumljenec je po navedbah policije priznal, da so ga sošolci trpinčili, kar je bil tudi njegov motiv za napad.

Policija motiva za napad še ni potrdila. Po poročanju finske javne radiotelevizije YLE naj bi sicer sošolci 12-letnega strelca v šoli trpinčili.

Osnovna šola je danes kljub torkovemu incidentu ostala odprta, a imajo učenci krajši pouk kot običajno, je sporočila podžupanja mesta Vantaa Katri Kalske. Dodala je, da bo učencem in osebju čez dan na voljo vsa potrebna pomoč ter da bodo o streljanju razpravljali v vseh šolah v mestu na starosti primeren način.

V državi medtem danes poteka dan žalovanja, zastave na vseh javnih ustanovah pa so bile spuščene na pol droga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12-letni učenec je v torek zjutraj streljal na osnovni šoli v mestu Vantaa, pri čemer je eden od njegovih vrstnikov umrl zaradi poškodb, še dve dekleti pa sta bili ranjeni. Policija je kmalu za tem pridržala napadalca, ki se aretaciji ni upiral, na zaslišanju pa je priznal, da je izvedel napad.

Po navedbah policije je bilo orožje, ki so ga zasegli, “revolverju podobna pištola”, ki naj bi pripadala enemu od njegovih bližnjih sorodnikov. Kot je še dodala, je osumljenec priznal, da so ga sošolci trpinčili, kar je bil tudi njegov motiv za napad.

Ker je osumljenec mlajši od 15 let, za svoja dejanja ne more kazensko odgovarjati. Policija ga je že predala organom za zaščito otrok.

finski parlament v črnem
Tudi finski parlament je bil danes odet v črno. (Foto: PROFIMEDIA)

Finsko je v zadnjih desetletjih prizadelo že več strelskih napadov na šolah. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela in ubil ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Septembra 2008 je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki streljal 22-letnik in ubil 11 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje