Po več kot 25 letih končno pravica za nekdanjega velikega zvezdnika

N1 video 29. Sep 202319:30 0 komentarjev
TUPAC SHAKUR
Foto: PROFIMEDIA

Aretacija moškega, ki je že večkrat javno spregovoril o svoji vlogi pri umoru Tupaca Shakurja, je dolgo pričakovani preobrat v razvpitem primeru.

Policija je v Las Vegasu aretirala moškega, ki naj bi leta 1996 iz avtomobila ustrelil ameriškega raperja Tupaca Shakurja. Zgodaj zjutraj so pridržali Duana ‘Keffeja D’ Davisa.

Davis naj bi bil “organizator streljanja”, ki je pripravil načrt za umor Tupaca Shakurja, je sporočila policija.

Policija meni, da je Duane Davis, ki so ga aretirali zaradi umora Tupaca Shakurja, skupaj z več drugimi osebami organiziral načrt za izvedbo zločina.

“Mislim, da bi to najbolje opisali tako, da je Duane Davis odločil, da bodo Tupaca ustrelili, streljal pa je nekdo drug. Davis je organiziral načrt,” je dejal Jason Johansson, poročnik metropolitanske policijske uprave Las Vegasa.

Tudi če Davis ni bil tisti, ki je ustrelil Shakurja, ga je v skladu z zakonodajo Nevade mogoče obtožiti umora, je dejal okrožni tožilec okrožja Clark v Las Vegasu Steve Wolfson. To je posledica državnega zakona o pomoči in napeljevanju, je dejal.

Davis je možem v modrem znan že dolgo. Dogodkov iz leta 1996 se je spominjal tudi v svoji biografiji iz leta 2019 ‘Compton Street Legend’. Tako je priznal, da je bil v Cadillacu, iz katerega so sprožili strel, ki je ubil 25-letnega Shakurja.

Pred dvema mesecema je policija preiskala tudi dom Davisove žene. Kot izhaja iz dokumentacije, so policisti iskali predmete, povezane z umorom Shakurja. Med hišno preiskavo so našli več računalnikov, mobilni telefon in trdi disk, več nabojev, številne fotografije in omenjene Davisove spomine.

V njih Davis piše, da je molk o umoru Tupaca prekinil 2010. Spregovoril je z zveznimi in lokalnimi oblastmi. Zaradi obtožb o drogah pa je takrat 46-letnemu Davisu grozila dosmrtna zaporna kazen. “Obljubili so mi, da bodo razrezali obtožnico, če jim bom pomagal,” je zapisal. Dodal je, da med zadnjimi še živečimi očividci streljanja.

Shakurja so ustrelili v noči na 7. september 1996, ko je bil star 25 let. Raper se je po sloviti ulici Strip v Las Vegasu vozil v avtu znamke BMW, vozil ga je ustanovitelj založbe Death Row Records Marion “Suge” Knight. Ko so se ustavili na semaforju, se je zraven njih pripeljal bel avto znamke Cadillac. Nato se je začelo streljanje. Shakur je bil večkrat ustreljen, umrl je teden dni kasneje.

Davis je tudi leta 2018 javno priznal, da je bil med strelskim obračunom v Cadillacu. Po njegovih besedah je bil v avtu tudi njegov nečak Orlando “Baby Lane” Anderson. Ta je vpletenost zanikal. Do streljanja je prišlo kmalu po pretepu v igralnici, v katerem sta sodelovala tudi Anderson in Shakur.

Po Shakurjevi smrti se je njegov četrti album ‘All Eyez on Me’ povzpel na vrhove lestvic, prodanih je bilo okoli pet milijonov izvodov. Shakur je bil šestkrat nominiran za nagrado grammy, velja za enega najbolj vplivnih in vsestranskih raperjev vseh časov. V tistem času je bil Shakur v sporu z raperskim tekmecem Biggiejem Smallsom, znanim tudi kot Notorious B.I.G., ki je umrl v prometni nesreči marca leta 1997. Takrat sta bila oba raperja sredi rivalstva med vzhodno in zahodno ameriško obalo, ki je zaznamovalo hiphop sceno sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja.