Po več kot 40 letih na begu prijeli člana zloglasnih Rdečih brigad

Svet 30. Avg 202420:08 0 komentarjev
Leonardo Bertulazzi
Leonardo Bertulazzi ob današnji aretaciji (Foto: PROFIMEDIA)

Po več kot 40 letih bega pred italijanskimi organi pregona so v Argentini prijeli člana skrajno leve teroristične organizacije Leonarda Bertulazzija. Član zloglasnih Rdečih brigad mora v domovini odslužiti 27 let zaporne kazni zaradi vpletenosti v ugrabitev Pietra Coste iz bogate družine genovskih ladjarjev. Z denarjem od prejete odkupnine so teroristi v Rimu kupili stanovanje, v katero so leto kasneje zaprli ugrabljenega italijanskega premierja Alda Mora.

V argentinski prestolnici Buenos Aires so aretirali 72-letnega Italijana Leonarda Bertulazzija, ki je bil več kot 40 let na begu. Bil je član skrajno leve teroristične organizacije Rdeče brigade (it. Brigate Rosse) in vpleten v ugrabitev v Genovi leta 1977, zaradi česar mu je italijansko sodišče v odsotnosti prisodilo 27-letno zaporno kazen. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je 72-letnik v Argentini pod posebnim pridržanjem.

Bertulazzija so argentinski organi pregona aretirali že leta 2002, in sicer zato, ker je v državo prišel z lažnimi dokumenti. Kot piše BBC, so ga po nekaj mesecih izpustili, leta 2004 pa je prejel status begunca. S prihodom desničarskega predsednika Javierja Mileia na položaj pa so članu Rdečih brigad status odvzeli.

“Bertulazzi je odgovoren za zločine, ki so spodkopali demokratične vrednote in (zahtevali) življenja številnih žrtev,” je ob prijetju sporočila vlada v Buenos Airesu. BBC še poroča, da se je Bertulazzijev odvetnik pritožil na odločitev o izročitvi.

Italijanska premierka Giorgia Meloni
Italijanska premierka Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je po novici o prijetju pohvalila oblasti v Buenos Airesu in dodala, da je njegovo pridržanje plod intenzivnega sodelovanja varnostnih organov obeh držav ter Interpola.

Prijeti Italijan je bil član genovske veje Rdečih brigad in vpleten v akcijo, v kateri so januarja 1977 med vračanjem iz službe ugrabili Pietra Costo. Slednji je prihajal iz bogate družine genovskih ladjarjev. Costa je bil v rokah teroristov 81 dni, večino časa pa je bil zvezan v zvočno izoliranem prostoru ene od hiš, kjer sta ga vseskozi nadzirala dva člana Rdečih brigad. Ko je družina Costa plačala milijardo in pol lir odkupnine (dobrih 700 tisoč evrov), so ga Rdeče brigade aprila izpustile.

Kot pišejo italijanski mediji, je akcija direktno povezana tudi z najbolj odmevno in zloglasno akcijo Rdečih brigad. Od prejete odkupnine za izpustitev Pietra Coste so 50 milijonov lir namenili za nakup stanovanja v ulici Montalcini v Rimu, kjer so 54 dni zadrževali ugrabljenega italijanskega predsednika vlade Alda Mora. Teroristi so Mora ugrabili na poti v parlament in ga po dolgotrajnem ujetništvu ustrelili, truplo pa pustili v prtljažniku parkiranega avtomobila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!