Novi predsednik Argentine desničar Javier Milei, ki bi uvedel ameriški dolar

Svet 20. Nov 202307:01 > 14:23 9 komentarjev
Javier Milei
Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

V nedeljo je v Argentini potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem so izvolili desničarskega populista Javierja Mileia. Po 99 odstotkih preštetih glasov je Milei prejel 55,7 odstotka, njegov nasprotnik, levosredinski gospodarski minister Sergio Massa, pa 44,3 odstotka.

Samorazglašeni anarhokapitalist Javier Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Njegov program je zelo priljubljen med mladimi argentinskimi volilci, ki so povsem razočarani nad političnimi elitami države, ki živi iz krize v krizo in želijo svež začetek, poroča dpa.

Milei med drugim obljublja liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe, in je papeža Frančiška opredelil za komunista, zaradi česar so mu katoliški duhovniki v državi nasprotovali. Po drugi strani pa nima nič proti istospolnim porokam.

Massa je pred volitvami skušal prepričati volilce s proračunskimi dodatki za upokojence in delavce ter je v zadnjih mesecih gospodarstvu iz proračuna namenil okoli sedem milijard ameriških dolarjev transferjev, kar je okoli 1,5 odstotka celotnega BDP države, poroča dpa.

Argentina je spet v globoki krizi s 140-odstotno letno inflacijo, okoli 40 odstotkov ljudi v drugem največjem gospodarstvu Južne Amerike pa živi pod mejo revščine. Zunanji dolg narašča, nacionalna valuta peso izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem, državni aparat je napihnjen, industrijska proizvodnja pa je skromna.

Predsedniški kandidat Sergio Massa je že čestital nasprotniku za zmago, čestitke pa so prišle tudi iz ZDA. Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta na omrežju X čestitala Mileiju za zmago ter izpostavila, da so v državi potekale svobodne in demokratične volitve. Prav tako sta izrazila željo po krepitvi sodelovanja med EU in Argentino.

Čestitke za zmago so prišle tudi iz ZDA. Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Kitajska je medtem Mileiju čestitala za zmago in ob tem izrazila željo po krepitvi sodelovanja med državama. Milei je sicer med kampanjo večkrat obljubil, da bo prekinil vezi s Kitajsko, eno največjih trgovinskih partneric Argentine. Mileiju sta čestitala tudi indijski premier Narendra Modi in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na omrežju X pohvalil njegovo stališče v podporo Ukrajini pri odvračanju ruske agresije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje