Po več kot sto letih kočija cesarja, ki je veljala za izgubljeno, spet na ogled

Svet 28. Okt 202409:07 0 komentarjev
Schönbrunn
Foto: PROFIMEDIA

Po več kot sto letih je v Muzeju kočij Wagenburg v dvorcu Schönbrunn na Dunaju na voljo ogled kočije cesarja Franca Jožefa, ki je dolgo veljala za izgubljeno. Cesar jo je še posebej rad uporabljal v zadnjih letih svojega življenja.

Čeprav se je zdelo, da je bila kočija, znana kot Leib-Victoria, po koncu monarhije za vedno izgubljena, jo je ekipa muzeja ponovno odkrila v fundusu nekdanjega Zveznega inštituta za konjerejo v Stadl-Pauri v Zgornji Avstriji, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Po koncu avstrijske monarhije so bile dragocene kočije cesarske družine predane Umetnostnozgodovinskemu muzeju na Dunaju. Danes tvorijo jedro zbirke Muzeja kočij Wagenburg.

Številne odprte poletne kočije cesarja Franca Jožefa I. se niso ohranile, saj so veljale za zgodovinsko nepomembne. V 90. letih minulega stoletja pa se je izkazalo, da so se nekatere v močno spremenjenem stanju ohranile v nekdanjem Zveznem inštitutu za konjerejo v Stadl-Pauri v Zgornji Avstriji.

Po večletnem delu je bila neopazna kočija iz zbirke, ki je bila večkrat predelana, prepoznana kot Leib-Victoria št. 10 cesarja Franca Jožefa, ki je sicer veljala za izgubljeno. Na dan je prišla njena prvotna podoba iz leta 1896, ki je bila skrita pod številnimi plastmi premaza in rje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!