Po vrnitvi v Katalonijo za krajši čas pridržali evropsko poslanko

Svet 29. Mar 202309:23 0 komentarjev
Clara Ponsatí
PROFIMEDIA

Evropska poslanka in političarka iz Katalonije Clara Ponsatí se je prvič po nekaj letih vrnila v Španijo, kjer so jo pridržali.

Ob vrnitvi v Španijo je katalonska policija Mossos d’Esquadra v torek pridržala evropsko poslanko in katalonsko separatistko Claro Ponsatí. V Španijo se je vrnila prvič po petih letih, policisti pa so jo aretirali v Barceloni, ko se je na ulicah glavnega katalonskega mesta sestala s privrženci. Po poročanju španskih medijev so jo po petih urah izpustili.

Ponsatí je na Twitterju objavila sliko svoje aretacije in dejala, da jo je katalonska avtonomna policija aretirala nezakonito. Po Twitterju se je iz tujine oglasil tudi nekdanji vodja katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, ki je aretacijo označil za nezakonito in dejal, da je pravo v Španiji v podrejeni vlogi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri španski mediji sicer domnevajo, da se je Ponsatí, ki je v času Puigdemontove vlade službovala kot ministrica za izobraževanje, v Španijo vrnila zaradi prihajajočih lokalnih volitev, ki bodo konec maja. Katalonka je po tem, ko je zapustila Španijo, odpotovala na Škotsko, od leta 2020 pa je poslanka v Evropskem parlamentu.

Špansko vrhovno sodišče je nalog za aretacijo 66-letne poslanke izdalo zaradi njene vloge pri referendumu o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017. Katalonska regionalna vlada je, spomnimo, pred šestimi leti izvedla referendum o odcepitvi, ki pa ga je Madrid razglasil za nezakonitega. Takratni vodja regionalne vlade Puigdemont in nekateri njegovi somišljeniki, med drugim Ponsatí, so po policijski intervenciji pobegnili v tujino. Drugi separatisti so bili obsojeni na dolge zaporne kazni, vendar so bili nato leta 2021 pomiloščeni.

V skladu z reformami aktualne vlade Pedra Sáncheza, Ponsatí zaradi njenih političnih aktivnosti ne grozi zaporna kazen, se pa mora kljub temu 24. aprila zglasiti na vrhovnem sodišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med prvimi je aretacijo Ponsatí obsodil tudi slovenski evropski poslanec Milan Brglez iz skupine S&D. Aretacijo poslanske kolegice, ki sicer v Evropskem parlamentu ne pripada nobeni politični skupini, ampak je članica stranke Skupaj za Katalonijo (Junts per Catalunya), je na Twitterju označil za “nesprejemljiv napad na institut imunitete člana Evropskega parlamenta in avtoriteto Sodišča Evropske unije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!