Pod talibani v Afganistanu ubitih manj civilistov, a število teh še vedno visoko

Svet 27. Jun 202317:24 1 komentar
Talibanski borec
Ali Khara/REUTERS

Odkar so talibani pred dvema letom znova prevzeli oblast v Afganistanu, je bilo po poročanju Združenih narodov v tej državi ubitih več kot tisoč civilistov. To je sicer manj kot v letu 2020, ko je bilo civilnih žrtev čez tri tisoč. Talibani so omejili tudi človekove pravice.

V Afganistanu je bilo od vrnitve talibanov na oblast avgusta 2021 ubitih več kot tisoč civilistov, piše v danes objavljenem poročilu Združenih narodov. Število žrtev med civilisti je sicer glede na obdobje pred talibansko oblastjo močno upadlo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še ugotavljajo ZN.

Diplomatska misija ZN v Afganistanu (Unama) je od sredine avgusta 2021 do konca maja letos zabeležila skupno 1.095 smrtnih žrtev in 2.679 ranjenih. Med glavnimi vzroki poškodb poročilo omenja improvizirane eksplozivne naprave na naseljenih območjih, med drugim v verskih objektih, šolah in tržnicah.

Potegnili državo iz krize, a omejili človekove pravice

Vodja službe za človekove pravice pri misiji Fiona Frazer je poudarila, da so napadi na civiliste in civilne objekte obsojanja vredni in se morajo končati. Po njenih besedah je zelo pomembno, da oblasti izpolnjujejo svojo obveznost varovanja pravice do življenja z izvajanjem neodvisnih, nepristranskih, hitrih, temeljitih, učinkovitih, verodostojnih in preglednih preiskav napadov, ki prizadenejo civiliste.

Afganistansko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da so talibani prevzeli oblast, ko je bil Afganistan na robu propada, ter da jim je uspelo rešiti državo in vlado iz krize. Talibani so sicer od vrnitve na oblast omejili človekove pravice, na primer prepovedali dostop žensk in deklet do izobraževanja po osnovni šoli.

Število žrtev med civilisti je sicer glede na obdobje pred talibansko oblastjo močno upadlo. Leta 2020 so ZN v svojem poročilu omenjali 3.035 ubitih in 5.785 ranjenih civilistov. Takrat so se talibanski borci borili proti vladi v Kabulu, ki jo je podpiral Zahod. V državi, ki jo pretresajo konflikti, še danes izvaja napade tudi skrajna skupina Islamska država.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje