Podnebni aktivist bo moral plačati 20.000 evrov kazni

Svet 19. Feb 202413:43 0 komentarjev
aktivist pred Botticellijevo sliko
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski podnebni aktivist bo moral plačati 20.000 evrov kazni, ker je, v znak nasprotovanja mednarodni podnebni politiki, prelepil steklo znamenite slike Rojstvo Venere.

Podnebnega aktivista iz skupine Zadnja generacija (Ultima Generazione) je sodnik v Firencah obsodil na plačilo globe v višini 20.000 evrov. V znak protesta proti mednarodni podnebni politiki je skupaj s še enim moškim minuli teden z lepilnim trakom polepil steklo, ki ščiti sliko Rojstvo Venere italijanskega slikarja Sandra Botticellija.

Po navedbah policije sta moška minuli torek na steklo, ki ščiti sliko Botticellija (1445-1510) v galeriji Uffizi v Firencah, z lepilnim trakom nalepila več fotografij poplav. Poleg tega sta v rokah držala plakat, s katerim sta zahtevala poseben sklad v višini 20 milijard evrov za odpravo podnebne škode. Po prvih ugotovitvah slika ni bila poškodovana, policija pa je oba moška pridržala, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protest v zelo obiskanem muzeju je le eden v vrsti akcij podnebnih aktivistov, v katerih se lotevajo znanih umetniških del v različnih državah. V zadnjih letih so aktivisti napadli tudi različne znamenitosti v Italiji, med drugim so se lotili bazilike svetega Marka v Benetkah in vodnjaka Trevi v Rimu. Trajne škode pri tem niso povzročili.

Kot še piše APA, je sicer prejšnji mesec parlament v Rimu sprejel zakon, v skladu s katerim so lahko podnebni aktivisti za napad za znamenitosti obsojeni na plačilo do 60.000 evrov. Zakon je že v veljavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!