Pogajanja se nadaljujejo. Dopoldne o plačah v zdravstvu, popoldne o šolnikih

Slovenija 25. Sep 202307:17 1 komentar
Ajanović pogajanja
N1

Vlada s sindikati javnega sektorja nadaljuje pogajanja. Na mizi je vladni predlog za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratni prehod na novo plačno lestvico, ki ga bodo danes obravnavali v okviru t. i. stebrnih pogajanj, dopoldne za dejavnost zdravstva ter uslužbence v državnih organih, popoldne za izobraževanje, znanost in kulturo.

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja.

Na mizi je vladni predlog za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratni prehod na novo plačno lestvico, ki ga bodo danes obravnavali v okviru t. i. stebrnih pogajanj, dopoldne za dejavnost zdravstva ter uslužbence v državnih organih, popoldne za izobraževanje, znanost in kulturo.

Predlog, ki ga je vladna stran sindikatom predstavila na pogajanjih pred enim tednom, je težak približno 847 milijonov evrov, a vanj niso vključene plače funkcionarjev in direktorjev.

Kakšne bodo te po reformi plačnega sistema, javnosti še ni znano. Je pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pojasnila, da je celotna prenova plačnega sistema z odpravo nesorazmerij ocenjena na približno milijardo evrov.

Predvideno je, da bo prvi plačni razred na novi plačni lestvici določen v višini sedaj veljavne minimalne plače, najvišji pa bo sedemkratnik tega zneska. Vsem javnim uslužbencem bi se po predlogu zvišale plače, a v različnih višinah. Plačno reformo pa bi začeli uveljavljati s 1. januarjem 2025, pri čemer bi celotno reformo z odpravljanjem nesorazmerij izvedli v treh letih – s kakšno dinamiko oz. kako konkretno, pa je še stvar pogajanj s sindikati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje